Θωράκιση της Αθήνας: Κολωνάκια σε πλατείες, πεζοδρόμους και περιπολίες για το φόβο τζιχαντιστών «μοναχικών λύκων»

2017-08-29

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην Αττική για αποτροπή πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης σε πολυσύχναστα μέρη της Αθήνας λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. μετά και την επίθεση στη Βαρκελώνη.

Αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο χαρακτηρίζουν απίθανο το να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα από το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, αναφέρουν ότι υπάρχει ο φόβος των «μοναχικών λύκων», ο οποίος και αναγκάζει την ΕΛ.ΑΣ. να λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. «Δεν φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί κάτι το οργανωμένο. Παίρνουμε όμως μέτρα για το ενδεχόμενο να βρεθεί μία διαταραγμένη προσωπικότητα που θα επιχειρήσει με απλά μέσα -όπως ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό- να προκαλέσει πολλά θύματα. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε να υπάρχουν κολωνάκια στις εισόδους των πολυσύχναστων πεζοδρόμων και πλατειών, προκειμένου να μη μπορεί ένα όχημα να εισβάλλει και να προκαλέσει θύματα. Στους περισσότερους τέτοιους χώρους υπάρχουν ήδη κολωνάκια και όπου δεν υπάρχουν θα τοποθετηθούν», εξηγεί αρμόδια πηγή.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από κολωνάκια σε πολυσύχναστους πεζοδρόμους και πλατείες, η ΕΛ.ΑΣ., ετοιμάζει ασκήσεις προσομοίωσης για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ έχουν δοθεί εντολές για αυξημένες περιπολίες σε τουριστικά μέρη της Αθήνας. Μάλιστα, οι αστυνομικοί που κάνουν τις περιπολίες έχουν λάβει εντολές να παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις αλλά και να βρίσκονται σε εγρήγορση για δική τους προστασία. Ακόμη, από την αρχή του καλοκαιριού στην Αττική γίνονται προσαγωγές υπόπτων οι οποίοι αφήνονται ελεύθεροι στη συνέχεια μεν, γνωρίζουν ωστόσο ότι τα στοιχεία τους έχουν καταγραφεί από τις αρχές δε.

Οσον αφορά τους λατρευτικούς χώρους στην Αττική, υπολογίζεται ότι πέρα από τους 4 που λειτουργούν με άδεια, υπάρχουν ακόμη 80 που λειτουργούν χωρίς άδεια. Για τρεις από αυτούς, ένα στον Πειραιά και δύο στη δυτική Αττική, υπήρξαν κάποιες πληροφορίες για άτομα που δύνανται να ριζοσπαστικοποιηθούν και για αυτό έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση. Το θετικό είναι ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες συνεργάζονται στενά με την Αστυνομία, ούτως ώστε να απομακρύνονται τυχόν ακραία άτομα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της μουσουλμανικής κοινότητας Ναΐμ Ελγαντούρ, μάλιστα, «σε κάθε χώρο υπάρχει κάποιος από την Αστυνομία, ο οποίος ενημερώνεται. Δεν επιτρέπουμε να φυτρώσουν ακραία στοιχεία στους λατρευτικούς χώρους. Και αν έρθει κάποιος με περίεργες προθέσεις τον διώχνουμε και φεύγει από την Ελλάδα. Βλέπει ότι εδώ δεν τον παίρνει να κάνει κάτι. Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Εγώ δεν ανησυχώ ότι μπορεί να γίνει κάποιο χτύπημα στην Ελλάδα. Τόσα χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα».


Πηγή: iefimerida.gr