Η Αθήνα διαβάζει, η πόλη γιορτάζει

2018-04-18

"Η Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι ένα από τα κρισιμότερα εγχειρήματα που έχει αναλάβει ο δήμος της Αθήνας, καθώς απλώνεται και στο χρόνο, με εκδηλώσεις που θα κρατήσουν δώδεκα μήνες, αλλά και στο χώρο".

Με αυτά τα λόγια αλλά και προβληματισμένος για το μέλλον του βιβλίου, μετά τον πανηγυρικό χαρακτήρα της αρχής, έκλεισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την συνέντευξη τύπου για την "Αθήνα 2018 Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου" που ξεκινά και επισήμως στις 23 Απριλίου προσδοκώντας να αναδείξει τη φιλαναγνωσία σε πρώτη προτεραιότητα της πόλης και των κατοίκων της.

Η φιλοσοφία της διοργάνωσης και οι άξονές της

«Με προβληματίζει το μέλλον του βιβλίου" τόνισε ο κ. Καμίνης. Βλέπω και στα παιδιά μου όλη αυτή την αποσπασματικότητα, την ενασχόληση με τα κινητά τηλέφωνα. Νιώθω πως βρισκόμαστε σε μια καμπή της ανθρώπινης γνώσης. Μακάρι να κάνω λάθος».

Ανοίγοντας τη συνέντευξή τύπου ο Δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε τη φιλοσοφία της διοργάνωσης και τους άξονές της. "Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις θα αναδείξουν την Αθήνα σε προορισμό πολιτισμού" τόνισε, προσθέτοντας ότι "η Αθήνα 2018 Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου είναι άλλη μια ευκαιρία διεθνούς διάκρισης για την πόλη μετά τη Documenta".

"Σκοπός της διοργάνωσης είναι να εμπνεύσει, να δημιουργήσει, να δώσει κίνητρα για ανάγνωση, να αφήσει πολιτιστικό αποτύπωμα στην Αθήνα και να υπενθυμίσει ότι βιβλίο σημαίνει ιστορίες, αφήγηση, φαντασία, πρωτοπορία και δημιουργικότητα, τέχνες, επιστήμες, ακόμη και νέες τεχνολογίες. Σημαίνει περιπέτεια και απόλαυση".

Εξειδικεύοντας περαιτέρω τους στόχους της έθεσε και το μέγα ζητούμενο: "Θέλουμε" είπε "να φτάσει το βιβλίο σε κάθε γειτονιά, στους πολλούς, σε όλους τους πολίτες".

Στις 23 Απριλίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης τα εγκαίνια

Ο συντονιστής της διοργάνωσης Γιάννης Τροχόπουλος τόνισε οτι ο σχεδιασμός είναι η εμπλοκή ολόκληρης της πόλης, "κάθε ηλικιακής ομάδας, κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος, κάθε κοινωνικής κατηγορίας. Τα κοινωνικά στρώματα που αισθάνονται απομονωμένα, επισκέπτες,τουρίστες, πρόσφυγες και μετανάστες".

Από την πλευρά της η συντονίστρια Εριφύλη Μαρωνίτη υπογράμμισε ότι "αποτέλεσε στοίχημα η διαμόρφωση ενός προγράμματος διάρκειας ενός έτους, όσο το δυνατόν πιο πολυσυλλεκτικό και αντιπροσωπευτικό και η ανάδειξη του κεντρικού ρόλου των αφηγήσεων στη ζωή όλων μας ακόμη και στις καινούργιες, ενίοτε μη αποδεκτές εκδοχές τους".

Τα εγκαίνια της διοργάνωσης "Αθήνα 2018 - Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου" θα γίνουν τη Δευτέρα 23 Απριλίου, (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου) στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν εκδηλώσεις, με μουσικές αναγνώσεις και θεατρικά δρώμενα, όλα με έμπνευση από το βιβλίο, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ το βράδυ, στις 10, θα ανοίξει και το Ηρώδειο, με προσκεκλημένους όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης για μια εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την ποίηση.

Επισκέψεις σπουδαίων ξένων συγγραφέων

Το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 250 εκδηλώσεις αναμένεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Σπουδαίοι συγγραφείς θα επισκεφθούν την Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας πρωτεύουσας βιβλίου. Την αρχή έκανε ήδη η Herta Mueller ενώ αναμένονται οι Ian McEwan, John Connoly και George Saunders. Θα έλθει και ένας κορυφαίος Αμερικανός συγγραφέας του οποίου το όνομα φυλάσσεται ως έκπληξη και θα ανακοινωθεί στο μέλλον.

Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις

Κεντρική θέση στο πρόγραμμα έχει η Κινητή βιβλιοθήκη που θα ταξιδέψει το Μάιο σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. 

Το βιβλίο θα συναντήσει τους κατοίκους της πόλης στις γειτονιές εκεί όπου θα διοργανωθούν καλλιτεχνικά και μουσικά δρώμενα με έμπνευση το βιβλίο. Θα δούμε δημόσιες αναγνώσεις από νέους καλλιτέχνες σε απρόσμενα σημεία της πόλης εκεί όπου διάγουμε όλοι τον καθημερινό μας βίο.

Στρογγυλά τραπέζια σε συνδιοργάνωση με πρεσβείες και ινστιτούτα θα πραγματοποιούν μέσα στη χρονιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους διαγενεακούς διαλόγους της ισραηλινής λογοτεχνίας.

Παράλληλα μέσα από τις "Ανοικτές συλλογές" 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες και μουσεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό για εκδηλώσεις και συνέργειες που θα αποκαλύψουν ένα αθέατο τμήμα από τις σημαντικές συλλογές τους, που θα είναι δωρεάν προσβάσιμο στο κοινό, σε μια σκυταλοδρομία μοναδικών θησαυρών που θα διαρκέσει 12 μήνες, με στόχο μάλιστα να γίνει θεσμός για τη πόλη, μια σπουδαία παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Από το δημαρχείο θα ξεκινήσει το Μάιο και η "Σκυταλοδρομία Λόγου" μια από τις συνεργασίες της διοργάνωσης με τους Έλληνες εκδότες με πρώτο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο που θα παραδώσει τη σκυτάλη στο συγγραφέα και δημοσιογράφο Παντελή Μπουκάλα.

Θα υπάρχει επίσης αφιέρωμα στα ελληνικά Νόμπελ καθώς και ξεναγήσεις Ελλήνων συγγραφέων στις γειτονιές της πόλης που αποτέλεσαν σκηνικό των μυθιστορημάτων τους.

Συμμετοχές βιβλιοπωλείων, εθνικού θεάτρου, δημοτικής πινακοθήκης και του φεστιβάλ Αθηνών

Τα μικρά βιβλιοπωλεία της χώρας θα λάβουν μέρος στη γιορτή με την ¨Ημέρα των μικρών βιβλιοπωλείων" (28 Απριλίου) ενώ ένα αστικό πικ νικ με τίτλο "Book Edition" θα ξεκουράσει μικρούς και μεγάλους στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 5 Μαίου.

Το Εθνικό θέατρο θα ξεκινήσει τον Ιούνιο τα ¨Θεατρικά Δρομολόγια" με περιοδεία του "Λεωφορείο ο Πόθος" στις γειτονιές της Αθήνας ενώ όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ της πόλης θα συμπεριλάβουν εκδηλώσεις και θεματικές για το βιβλίο στο φετινό τους πρόγραμμα.
Στη δημοτική πινακοθήκη στα τέλη Ιουνίου θα φιλοξενηθούν εκθέσεις για το βιβλίο ως έργο τέχνης ενώ έργα 60 καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το βιβλίο θα βρίσκονται σε αναπάντεχα σημεία της πόλης στο πλαίσιο του "The city reads".
Θα υπάρξουν προγράμματα που θα εμπλέξουν πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως παιδιά που θα εμπνευστούν και θα δημιουργήσουν με αφορμή δίγλωσσες εκδόσεις ή ερεθίσματα από την πόλη που τα φιλοξενεί, για πολλά από αυτά η Ελλάδα αποτελεί τη νέα τους πατρίδα.
Το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει επίσης με εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο "Άνοιγμα στην πόλης" καθώς και με παραστάσεις εμπνευσμένες από μεγάλους συγγραφείς.

Υπενθυμίζουμε οτι ξεκίνησε ήδη στο Μουσείο Μπενάκη η σπουδαία έκθεση "Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας - Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία".

Το πρόγραμμα τόνισαν όλοι ότι θα εμπλουτιστεί, αλλά το σημαντικότερο θα είναι να αγκαλιαστεί και να αφήσει κληρονομιά στην πόλη μια γενιά που θα διαβάζει περισσότερο και ενήλικες που θα αντιλαμβάνονται καλύτερα την αξία των βιβλίων στη νοηματοδότηση της καθημερινότητας.

athens984.gr

Ο μουσικοσυνθέτης Βασίλης Νούσιας παρουσίασε το νέο του διήγημα «Μια Βόλτα στην Χαλκίδα» και τον δίσκο «Της Φιλίας και της Αγάπης» την Τετάρτη 6 Ιουνίου στο Κόκκινο Σπίτι στη Χαλκίδα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού Χαλκίδας (Δ.Ο.Α.Π.Π.Ε.Χ.) και της UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.