Η Αχαρνών σήμερα

2023-08-26

Η οδός Αχαρνών βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Απροσδόκητα, έχει χαρακτηριστεί ως "γκέτο", ένα μέρος που δε μπορείς να μπεις ή να βγεις, που βρίσκεται συνήθως στην άκρη μιας μητρόπολης.  Μία από τις παλαιότερες γειτονιές της πόλης, η Αχαρνών τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί και ως εκ τούτου γύρισε οριακό για την Αθηναϊκή πολιτική ζωή.


Σπίτια και διαμερίσματα γύρω από τον Άγιο Παντελεήμονα, την κεντρική εκκλησία της γειτονιάς, καταλαμβάνονται από μετανάστες που έχουν έρθει εδώ με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, φέρνοντας μαζί τις οικογένειές τους, όταν είναι εφικτό. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μια νέα κατηγορία πολιτών, που αντιμετωπίζει σφοδρή προκατάληψη όχι μόνο από τις αρχές, αλλά και από ένα μέρος της κοινωνίας.

Η υποβάθμιση της οδού Αχαρνών ξεκίνησε μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, σήμερα τα όρια του τι είναι νόμιμο και τι όχι δεν είναι ευδιάκριτα.
Ακόμη, η οδός Αχαρνών έγινε ένα χωνευτήρι όπου οίκοι ανοχής, τα ιδρύματα για την αποκατάσταση από τα ναρκωτικά, χώροι τυχερών παιγνίων, καθώς και άνθρωποι από όλων των θρησκειών, ηλικιών και επαγγελμάτων – Ορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι, Ινδουιστές, δανειστές χρημάτων, γέροι, νέοι – προσπαθούν να συνυπάρξουν.

Η οδός Αχαρνών είναι εκεί για να αφηγηθεί τις ιστορίες τους.