Γιατί ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λωζάννης - Το μήνυμά του προς τον Ταγίπ Ερντογάν

2023-09-17

Στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναφορά του θα κινηθεί σε ήπιους τόνους καθώς στόχος από τη συνάντηση αυτή να διατηρηθεί το θετικό σχετικά momentum που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στις διμερείς σχέσεις.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, έκανε αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης συνδυάζοντας μάλιστα την μνεία του, τα 100 χρόνια της επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης με την επέτειο το 2024, με τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η σύνδεση αυτή δεν ήταν τυχαία καθώς ήθελε να τονίσει ότι η συνθήκη της Λωζάννης είναι πάρα πολύ σοβαρή, όχι μόνο ιστορικά, αλλά κυρίως διεθνοπολιτικά ότι αποτελεί ένα κείμενο το οποίο συνιστά παράμετρο της νομικής διάστασης της εθνικής στρατηγικής.

Mίλησε λοιπόν για «ένα συμβολικό σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε, 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Είναι μια συγκυρία που έρχεται να αναδείξει αυτή την διαδοχή καταστροφών και θριάμβων στην εθνική μας διαδρομή. Μας καλεί να μετατρέψουμε τα λάθη του παρελθόντος σε ένα λίπασμα νίκης του παρόντος και ελπίδας του μέλλοντος. Μετά το εθνικό δράμα, η Λωζάνη σήμανε την ανόρθωση του ελληνικού κράτους. Μετά τη Χούντα χτίσαμε την πιο μακρά σύγχρονη δημοκρατία».

Όπως έχουν πει διπλωμάτες, η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η μόνη από όσες ακολούθησαν τον τερματισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία παραμένει σε ισχύ έναν αιώνα μετά. Θεωρείται δε ως το μεγαλύτερο στήριγμα της σταθερότητας στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, δύο χωρών οι οποίες, παρά τις απειράριθμες τριβές, δεν έχουν συγκρουστεί πολεμικά ποτέ έκτοτε.

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι κρίσιμη για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά βεβαίως και για το καθεστώς της Ίμβρου, της Τενέδου, των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως οι οποίοι περιγράφονται στη Συνθήκη περί ανταλλαγής ως Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, ενώ η ανταλλαγή γίνεται μεταξύ Ελλήνων ορθοδόξων κατά το θρήσκευμα υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μουσουλμάνων το θρήσκευμα υπηκόων της Ελλάδος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε λοιπόν το μήνυμα ότι η συνθήκη της Λωζάννης είναι κάτι ζωντανό πολιτικά και διπλωματικά και πρέπει να το ερμηνεύουμε εντεταγμένο στο ιστορικό του υπόβαθρο, αλλά και εντός των σημερινών συσχετισμών. Είναι δε, τόσο σταθερό και δεν αλλάζει, όσο και η δημοκρατία μας. 

Πηγή: newsbomb.gr

Τρέχουν» οι αιτήσεις για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 35 ατόμων στον Δήμο Καλλιθέας. Υπενθυμίζεται πως το νέο προσωπικό θα εργαστεί για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Άθλησης του Δήμου, που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

«Ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτηρίζει η δημοτική Αρχή Κηφισιάς την κοινωνική ευθύνη, καθώς όπως σημειώνει, «αγωνίζεται καθημερινά για τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων της πόλης μας» και προσθέτει ότι «σε μια πρωτόγνωρη εποχή, η συνέργεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να επιφέρει οφέλη για την κοινωνία».

«Σχολικό περιβάλλον και εκπαίδευση: μαθησιακή ετοιμότητα, δυσκολίες και άλλες προκλήσεις» θα είναι το θέμα της 4ης συνάντησης της ακαδημίας γονέων «Από το Α έως το Ω» που θα πραγματοποιηθεί στο Περιστέρι.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει ο e-ΕΦΚΑ την υλοποίηση της καινοτόμου πιλοτικής δράσης σχετικά με την πληροφόρηση ασφαλισμένων για το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, ξεκινώντας ήδη, μέσα στον Μάρτιο, τον δεύτερο κύκλο ενημέρωσης.