«Έξυπνο» stent που ειδοποιεί για κίνδυνο φραγής αρτηριών

2018-06-21

Ερευνητές του University of British Columbia υπό τον καθηγητή Κενίτσι Τακαχάτα ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» stent, το οποίο παρακολουθεί και αντιλαμβάνεται ακόμα και τις μικρότερες αλλαγές στη ροή του αίματος στις αρτηρίες του ασθενούς, με αποτέλεσμα να προειδοποιεί για πιθανό στένεμά τους, επιτρέποντας την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

«Τροποποιήσαμε ένα stent για να λειτουργεί ως μικρή κεραία και μετά τοποθετήσαμε έναν ειδικό μικρο-αισθητήρα που αναπτύξαμε για τη συνεχή παρακολούθηση της ροής του αίματος. Τα δεδομένα μετά μπορούν να σταλούν ασύρματα σε ένα εξωτερικό reader, παρέχοντας συνεχή πληροφόρηση για την κατάσταση της αρτηρίας» είπε ο Τακαχάτα.

Η συσκευή χρησιμοποιεί ανοξείδωτο ατσάλι ιατρικού επιπέδου και εμφανισιακά δεν διαφέρει από τα συμβατικά stents. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι είναι το πρώτο «έξυπνο» stent έτοιμο για αγγεοπλαστική, καθώς μπορεί να εμφυτευθεί χρησιμοποιώντας τεχνικές που είναι ήδη σε χρήση, χωρίς τροποποιήσεις.

Ένας εκ των ερευνητών, ο γιατρός Γιορκ Χσιάνγκ, καθηγητής χειρουργικής στο UBC και αγγειοχειρουργός στο Vancouver General Hospital, σημείωσε ότι η παρακολούθηση για επαναστένωση είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών. «Οι ακτινογραφίες...που είναι καθιερωμένα εργαλεία διάγνωσης, μπορούν να είναι μη πρακτικές ή να μην ενδείκνυνται για τον ασθενή. Η εμφύτευση ενός έξυπνου stent στη θέση ενός συμβατικού μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να παρακολουθούν ευκολότερα την υγεία του και να παρέχουν περίθαλψη, αν χρειάζεται, έγκαιρα».

Το πρωτότυπο δοκιμάστηκε επιτυχώς στο εργαστήριο. Ο Τακαχάτα, που έχει κατοχυρώσει ευρεσιτεχνία για την τεχνολογία, λέει ότι η ομάδα του αποσκοπεί σε βιομηχανικές συνεργασίες για την περαιτέρω εξέλιξη της συσκευής, κλινικές δοκιμές και την εμπορική της εκμετάλλευση.

Πηγή Φωτογραφία : University of British Columbia  - πηγή : naftemporiki.gr

Σημαντικά νέα μας έρχονται από το πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων αναφορικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων αυτής.

Συμβουλές προς τους πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου ώστε να αποφύγουν εξαπάτησή τους κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως κρατήσεις ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών εισιτηρίων, ξενοδοχείων κι ενοικιάσεις οχημάτων, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, δίνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα ισχύος του μέτρου της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων (μονά-ζυγά) για την περίοδο 2017-2018, στην περιοχή του Μικρού Δακτυλίου (Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς...