«Επιτάχυνση» για τη Forthnet

2017-11-03

Σε συνολική αλλαγή του τοπίου στην τηλεπικοινωνιακή αγορά δύναται να οδηγήσει η διαδικασία για την πώληση της Forthnet,  η οποία δρομολογήθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες, με δεδομένο ότι το διάστημα αυτό «τρέχει» και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη Cyta Ελλάδος. Μια μέρα μετά την ανακοίνωση ότι οι Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα  της Ελλάδος και Alpha Bank άσκησαν το δικαίωμά τους για μετατροπή μέρους του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ) της Forthnet, με αποτέλεσμα να έχουν υπό τον άμεσο έλεγχό τους το 32,76% του μετοχικού της κεφαλαίου, δημοσιοποιήθηκε ότι ορίστηκε η Nomura International προκειμένου να εκκινήσει διαδικασία για την πρόσκληση πιθανών επενδυτών προς υποβολή προσφορών για τις μετοχές και τις μετατρέψιμες ομολογίες της εισηγμένης.

Σημειώνεται ότι αν οι πιστώτριες τράπεζες μετατρέψουν το σύνολο του ΜΟΔ σε μετοχές, θα αποκτήσουν το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet, μειώνοντας σημαντικά τα ποσοστά των υπόλοιπων μετόχων, μεταξύ των οποίων είναι οι Wind και Vodafone. Οι δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες -όπως είναι γνωστό- έχουν στο παρελθόν ενδιαφερθεί να εξαγοράσουν τη Forthnet, ενώ τώρα συμμετέχουν στη διαδικασία για τη Cyta Ελλάδος.

 Στελέχη της Vodafone έπειτα και από τις χθεσινές εξελίξεις αναφορικά με τη Forthnet σημείωναν πως παρακολουθούν τις εξελίξεις, ωστόσο, αναμένουν να ενημερωθούν αναλυτικά για τις προϋποθέσεις της πώλησής της. Στην ίδια λογική κινείται και η Wind, όσον αφορά την επίσημη αντίδρασή της, προσθέτοντας πως αυτό που τώρα «τρέχει» και είναι συγκεκριμένο είναι η διαδικασία για τη Cyta Ελλάδος στην οποία και είναι επικεντρωμένη. Υπενθυμίζεται ότι για τη Cyta υπάρχει και τρίτος ενδιαφερόμενος, η PCCW Global, βραχίονας διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT). Εκτιμάται πως το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για τη μια εταιρεία μπορεί να συνέβαλε στο να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και για τη δεύτερη.

Το ενδιαφέρον γενικότερα όσον αφορά την κινητικότητα που καταγράφεται στην τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι αν θα εισέλθει τρίτος "παίκτης". Στο πλαίσιο αυτό τα σενάρια σε γενικές γραμμές είναι δύο: Με το πρώτο οι Vodafone και Wind θα αυξήσουν τη συνδρομητική τους βάση εξαγοράζοντας τις προς πώληση εταιρείες (είτε η μια και τις δύο, είτε μια η κάθε μια). Το δεύτερο σενάριο είναι να εισέλθει στην αγορά ένας νέος παίκτης (ή και δύο).

Σημειώνεται ότι η ασιατική Nomura θα λειτουργήσει ως σύμβουλος στις τράπεζες για τη διαδικασία για τη Forthnet, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είχε και στο παρελθόν ασχοληθεί με την εισηγμένη για λογαριασμό των πιστωτών της.

naftemporiki.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.