Επίσκεψη δημάρχου Αθηναίων στην οικία Λέλας Καραγιάννη:Κέντρο εκμάθησης ψηφιακών μέσων

2018-03-27

Ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή ψηφιακής γνώσης και τεχνολογικής εκπαίδευσης για χιλιάδες ενδιαφερόμενους 

Ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή ψηφιακής γνώσης και τεχνολογικής εκπαίδευσης για χιλιάδες ενδιαφερόμενους. Η διώροφη οικία της Λέλας Καραγιάννη κοντά στην Πλατεία Αμερικής, που περιήλθε στην ιδιοκτησία του δήμου Αθηναίων το 1987 και ανακαινίστηκε για πρώτη φορά μια δεκαετία αργότερα, έχει μετατραπεί από τον Φεβρουάριο σε κέντρο ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων. Δηλαδή, σε μια «θερμοκοιτίδα» ψηφιακής γνώσης και δημιουργίας, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη μεταμόρφωση της Αθήνας σε σύγχρονη πόλη.

Το Start Project, όπως ονομάζεται το εγχείρημα, είναι ένα πρόγραμμα που εκπόνησε η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Social Innov», σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. 

Εντάσσεται στον Οδικό Χάρτη για την Ψηφιακή Αθήνα που ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τον Ιανουάριο του 2018, στοχεύοντας στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών, αποτελεσματικότερων λύσεων και περισσότερης διαφάνειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας. Εκτιμάται ότι στο πρώτο έτος λειτουργίας του υπερεκπαιδευτικού αυτού κόμβου, θα εκπαιδευτούν στους χώρους του περισσότερα από 4.000 άτομα, ενώ ο αριθμός ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000 την επόμενη διετία. 

Η εκπαίδευση προσφέρεται εντελώς δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή εθνικότητας, χάρη στην υποστήριξη της Microsoft Hellas, η οποία έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτεί την πρωτοβουλία για δύο χρόνια ακόμα.

Κατά κύριο λόγο, απευθύνεται σε νέους και ευπαθείς ομάδες, πρόσφυγες και ανέργους. Μαθητές, άτομα τρίτης ηλικίας, άνεργοι που αναζητούν μία νέα ευκαιρία, αλλά και μετανάστες, θα μπορούν να εκπαιδευτούν σε μαθήματα πλοήγησης στο Διαδίκτυο, δημιουργίας ιστοσελίδων, προγραμματισμού, τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια για την καινοτομία και για εξειδικευμένα τεχνολογικά θέματα. Στο κτίριο έχουν ήδη διαμορφωθεί δύο αίθουσες διδασκαλίας των 10 θέσεων και με ισάριθμους υπολογιστές σε κάθε μία για εκπαιδευτική χρήση, ένα εργαστήριο με τρισδιάστατο εκτυπωτή και πλατφόρμες προγραμματισμού, καθώς και μία αίθουσα όπου φιλοξενούνται σεμινάρια, ημερίδες και ομιλίες για ζητήματα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας. Με αυτό τον τρόπο θα υλοποιείται το τρίπτυχο των δράσεων του Start Project: Επιμόρφωση (για την εισαγωγική ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων), Επαγγελματική ανάπτυξη (μέσω σεμιναρίων αναζήτησης και ενίσχυσης επιχειρηματικών ευκαιριών) και Καινοτομία (εισαγωγή σε νέες τεχνολογίες και τάσεις όπως η ρομποτική, ο αυτοματισμός και η 3D εκτύπωση).

Οι στόχοι του εγχειρήματος είναι πολλαπλοί: ο άμεσος είναι να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι χρήσιμες δεξιότητες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ο επόμενος είναι να μπορέσουν άνεργοι και πρόσφυγες να ενταχθούν ευκολότερα στον κοινωνικό ιστό και, τέλος, ο μακροπρόθεσμος είναι η αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής της 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών μέσα από αφορμές για δράση, κοινωνικότητα, ανταλλαγή ιδεών και πολιτιστικών αξιών μεταξύ των κατοίκων της.

«Με τον καιρό, γνωριστήκαμε με τη γειτονιά και δημιουργήθηκε μια επιτροπή του 6ου διαμερίσματος για την παρακολούθηση του έργου. Μας βοηθούν στη διάχυσή του στη γειτονιά», λέει στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο Φίλιππος Ζακόπουλος, ένας εκ των δύο υπευθύνων της Social Innov. «Συνεργαζόμαστε με δημοτικά σχολεία, λέσχες ηλικιωμένων και δομές προσφύγων, όπως η «Σχεδία», το Φόρουμ Μεταναστών και το Solidarity Now. Η πρόθεσή μας είναι να «κερδίσουμε» πρώτα τους κατοίκους της Κυψέλης και στη συνέχεια να επεκταθούμε. Τον πρώτο μήνα έγιναν 34 μαθήματα, στα οποία συμμετείχαν 350-400 άτομα. Όμως, μεγαλύτερη σημασία θα έχει για εμάς εάν τα 50 αγαπήσουν τις τεχνολογίες ή εάν κάποιος καταφέρει να αναπτύξει μια επιχειρηματική ιδέα που θα λάβει χρηματοδότηση».

Ο έτερος υπεύθυνος της Social Innov, Νίκος Νικήτας, συμπληρώνει: «Ένα ενδιαφέρον μάθημα είναι οι ψηφιακές συναλλαγές (πιστοποιητικά, e-banking), που απευθύνονται σε μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, που θέλουν να γνωρίζουν πώς μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους από το Ίντερνετ».

Το πρόγραμμα του Μαρτίου περιλαμβάνει εισαγωγικά μαθήματα στον προγραμματισμό, στο Microsoft Office και τα Windows, σεμινάρια για την επεξεργασία φωτογραφίας online, τη δημιουργία βιογραφικού σημειώματος, την ασφάλεια στο ίντερνετ και ψηφιακών δεξιοτήτων για άτομα άνω των 50 ετών. Απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε άτομα με μικρή ή μεγαλύτερη εξοικείωση με τον υπολογιστή. Τελευταία ημέρα των μαθημάτων πριν από το Πάσχα είναι η Πέμπτη, 29/3. 

  • Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν ξανά στις 10/4 (Τρίτη του Πάσχα).

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται προεγγραφή στο τηλέφωνο επικοινωνίας 215 565 0619 (ώρες 10:00-18:00), στην ιστοσελίδα startproject.gr, στο e-mail contact@startproject.gr ή και επιτόπου, την ημέρα του μαθήματος, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. 

Το μέγιστο όριο είναι 10-12 άτομα ανά τάξη. Για κάθε σεμινάριο χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης. Τα μαθήματα είναι κατά κανόνα αυτοτελή, δίωρης διάρκειας, παρέχονται δωρεάν και γίνονται στα ελληνικά. Ωστόσο, στους ιθύνοντες του Start Project υπάρχει η σκέψη για κάποια μαθήματα και στα αγγλικά για τους μη γνωρίζοντες την ελληνική γλώσσα που θα ήθελαν να τα παρακολουθήσουν.

Επίσκεψη δημάρχου Αθηναίων στην οικία της Λέλας Καραγιάννη

Την οικία της Λέλας Καραγιάννη στα Κάτω Πατήσια επισκέφθηκε νωρίτερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, για πρώτη φορά από τα εγκαίνια της νέας λειτουργίας του χώρου ως κόμβου ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο κ. Καμίνης, ο οποίος συνοδευόταν από τον επικεφαλής ψηφιακής στρατηγικής του δήμου Κωνσταντίνου Χαμπίδη, είχε μια σύντομη συνομιλία με τους ιθύνοντες της Social Innov, που εδώ και έναν μήνα υλοποιεί την πρωτοβουλία Start Project, για την πρόοδο του έργου. «Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους κάποια ηλικίας να απασχολούνται, μαθαίνοντας έστω πως λειτουργεί ο ψηφιακός χώρος. Φιλοδοξούμε έως το τέλος του 2018 να έχουν εκπαιδευτεί 10.000 άτομα», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

athens984.gr & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.