Επέλαση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από το Airbnb

2017-10-28

Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ακινήτων κυρίως στις ιστορικότερες γειτονιές της Αθήνας δίνουν μεν διέξοδο σε πολλούς ιδιοκτήτες που έχουν γίνει «όμηροι» των φόρων και των βαρών αλλά προκαλούν και παρενέργειες.

Ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωρισθεί προς εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών φτάνει τις 42.155 πανελλαδικά. Ενώ επιπλέον 21.716 ακίνητα εκμισθώνονται ως τουριστικά καταλύματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κατοικιών και διαμερισμάτων που προορίζονται για εκμετάλλευση σε 63.871 σύμφωνα με τα στοιχεία της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ενδεικτικό της δημοφιλίας αυτής της τάσης είναι ότι σε ορισμένα σημεία του ιστορικού κέντρου, είναι πλέον σχεδόν αδύνατον να μισθωθεί κάποιο διαμέρισμα με συμβατικό τρόπο.

Στο ιστορικό κέντρο δηλαδή μεταξύ Σταδίου, Ερμού και Πειραιώς αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, όπως επίσης και στο Κουκάκι και στον Νέο Κόσμο, καταγράφεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμερισμάτων που διατίθενται προς βραχυπρόθεσμη ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας του Airbnb.

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία του ανεξάρτητου φορέα insideairbnb, που καταγράφει τις σχετικές αγγελίες, με βάση δημοσίευμα της Καθημερινής στην περιοχή της Πλάκας και του ιστορικού κέντρου καταγράφονται σήμερα 681 αγγελίες διαμερισμάτων και κατοικιών, ενώ στη δεύτερη θέση με 500 ακίνητα βρίσκεται η περιοχή των Εξαρχείων (περιλαμβάνονται και οι συνοικίες Μουσείο και Νεάπολη). Στην τρίτη θέση με 343 ακίνητα βρίσκεται το Κουκάκι, αριθμός εξαιρετικά υψηλός, αν συνυπολογιστεί το ότι πρόκειται στην ουσία για μια περιοχή που εκτείνεται σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα.

Σε αυτό το επενδυτικό άνοιγμα εντάσσεται και η περίπτωση του Κινέζου επενδυτή ο οποίος απέκτησε 100 σπίτια στην περιοχή τα οποία και εκμεταλλεύθηκε αρχικά με βραχυπρόθεσμη μίσθωση

Συνολικά, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας καταγράφονται σχεδόν 5.150 αγγελίες διαμερισμάτων.
Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός είναι καταχωρημένος και σε άλλες πλατφόρμες ενοικίασης.

Η εκτίναξη των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων ωστόσο προκαλεί και πολλές παρενέργειες καθώς μειώνονται απελπιστικά τα διαθέσιμα προς κανονική ενοικίαση ενώ «αυξάνονται» και τα ενοίκια στα πέριξ του κέντρου ακίνητα. 

thetoc.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.