Ένα βήμα πριν τη δημιουργία τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ

2020-05-27

Ένα βήμα πριν τη δημιουργία τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον ίδιο τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη. Εδώ και αρκετό καιρό τα στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούσαν ότι τα υπάρχοντα μέσα ενημέρωσης δεν προβάλλουν επαρκώς τις θέσεις τους και γι' αυτό αναζητούνταν λύση.

Όσον αφορά το κανάλι, αρχικά εξεταζόταν το σενάριο συνεργασίας με ήδη υπάρχων τηλεοπτικό σταθμό τοπικής εμβέλειας που εδρεύει στην Αττική, ωστόσο το εγχείρημα κρίθηκε οικονομικά ασύμφορο αλλά και μικρότερης απήχησης από ένα διαδικτυακό σαν αυτό που θα στηθεί τώρα. Ομοίως ιντερνετικό θα είναι και το ραδιόφωνο προκειμένου οι θέσεις θα διαχέονται τόσο εντός συνόρων όσο και εκτός που ζει η ομογένεια. Άλλωστε με τον νέο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών οι Έλληνες του εξωτερικού απέκτησαν το δικαίωμα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τη χώρα που διαμένουν.

Θυμίζουμε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ήδη έναν επίγειο ραδιοφωνικό σταθμό («Στο Κόκκινο 105,5»).

Η επίμαχη δήλωση Σκουρλέτη

Η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ TV επιβεβαιώθηκε από τον κ. Πάνο Σκουρλέτη μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή», όταν η συζήτηση στράφηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των κομματικών μέσων ενημέρωσης. Ο δημοσιογράφος Σπύρος Ραπανάκης τον ρώτησε: «Όλη την περίοδο του lockdown διαπιστώθηκε ένα σοβαρό έλλειμμα στην ενημέρωση, καθώς υπήρξε μονομερής κάλυψη των πολιτικών θέσεων, ενώ σε μεγάλο βαθμό φάνηκε η αξιωματική αντιπολίτευση να «εξαφανίζεται», ιδίως από τα τηλεοπτικά κανάλια. Πώς κρίνετε τη στάση του ΕΣΡ;». Ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι «το πρώτο που πρέπει να αποκατασταθεί σήμερα στον χώρο τής ενημέρωσης είναι η πολυφωνία και να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των μέσων. Μέσα σε ένα τέτοιο τοπίο υπάρχει χώρος και για μια ισχυρή αριστερή φωνή. Το ΕΣΡ έχει αυτοακυρωθεί. Έχουμε ταυτόχρονα την εμπειρία της δίκης μας περιόδου διακυβέρνησης. Είναι η ώρα, λοιπόν, για μια μεγάλη πρωτοβουλία για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του μιντιακού τοπίου. Εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε τα Μέσα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ως μέτοχος με όλες μας τις δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ίσως γνωρίζετε, ετοιμάζεται και ένα διαδικτυακός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός στο πλαίσιο της «Αυγής» και του «Κόκκινου»».

Ερώτηση από 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος θυμίζουμε ότι μόλις στις αρχές του μήνα, 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει στη Βουλή ερώτηση, κάνοντας λόγο για ανισότητες προβολής της αντιπολίτευσης από τα μέσα ενημέρωσης. «Σύμφωνα με κείμενες διατάξεις, τόνιζαν μεταξύ άλλων, η προβολή της δραστηριότητας των κομμάτων που είναι παρόντα στο Εθνικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν αλλά πρέπει να ακολουθεί τα όσα έχει θεσμοθετήσει ο νομοθέτης προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυφωνία στα ΜΜΕ, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο που παίζουν τα τελευταία στη σωστή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Από την άποψη αυτή, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη έρευνα εταιρείας δημοσκοπήσεων, της Bridging Europe, η οποία παρουσιάζει πόσες φορές καλύπτονται οι απόψεις της αντιπολίτευσης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανά 100 θέματα σχετικά με την επικαιρότητα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10 Ιανουαρίου και 10 Απριλίου. Σε αυτήν την έρευνα τα ευρήματα για την χώρα μας ήταν αποκαλυπτικά. Από τις χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις πρώτες θέσεις κατέχουν η Δανία με 47 φορές ανά 100 θέματα που καλύπτονται οι απόψεις της αντιπολίτευσης, η Φινλανδία με 44 φορές, η Σουηδία με 41 και η Ολλανδία με 37 φορές.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο γκρουπ μαζί με την Σλοβακία, την Πολωνία και - καθόλου περίεργο- με την Ουγγαρία, που σημαίνει ότι σε αυτές τις χώρες οι απόψεις της αντιπολίτευσης δεν ακούγονται σχεδόν καθόλου. Στην Ελλάδα οι απόψεις της αντιπολίτευσης καλύπτονται μόνο σε ποσοστό 7 φορές ανά 100 θέματα από τα ΜΜΕ.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν, χωρίς καμία αμφισβήτηση, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι όχι απλά δεν υπάρχει πλουραλισμός στα ΜΜΕ αλλά αντιθέτως τα μέσα προβάλουν υπερβολικά την γραμμή της κυβέρνησης αποσιωπώντας συστηματικά τις απόψεις της αντιπολίτευσης.

Εκτός από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας έρχεται άλλο ένα στοιχείο για το πλαίσιο που ασκείται η δημοσιογραφία στην χώρα μας από τους «Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα» αυτήν την φορά. Η Ελλάδα κατατάσσεται 24η μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου και 65η στην παγκόσμια κατάταξη!

Επειδή, στο Σύνταγμα της Ελλάδας στο άρθρο 15 αναφέρεται ρητά ο έλεγχος που οφείλει να κάνει το κράτος για να διασφαλίζει την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Επειδή, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν θα έπρεπε να έχουν αποκλειστικό σκοπό, την προβολή της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά, ισότιμα και τις απόψεις όλων των κομμάτων τις αντιπολίτευσης

Επειδή, σκοπός της ενημέρωσης είναι ο πλουραλισμός και η ελευθερία στην πρόσβασή της

Επειδή, οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε ολόπλευρη ενημέρωση
Επειδή, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι ιδιαίτερα αρνητικά για την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υφυπουργό κ. Στέλιο Πέτσα.
Θα προχωρήσει σε έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ώστε να κατοχυρωθεί η ισοτιμία στην προβολή των θέσεων και των δραστηριοτήτων όλων των κομμάτων τις αντιπολίτευσης;».

newsbeast.gr

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του προηγούμενου Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με τα έργα που αφορούν το γήπεδο του ΠΑΟ και εντάσσονται στο συνολικό έργο της «Διπλής Ανάπλασης».

Το πρώτο διήγημα της Άννας Βαγενά, που σύντομα θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «ΌΤΑΝ», γίνεται παράσταση σε μορφή μονολόγου από την ίδια. Πρόκειται για μια τρυφερή ερωτική ιστορία, με πολύ χιούμορ και συγκίνηση, για έναν έρωτα που ήρθε αργά.

Δύο και τρεις εργάσιμες μέρες - συνολικά έως και 6 μέρες με αργίες και Σαββατοκύριακα - πρέπει να περιμένουν όποιοι μεταφέρουν χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα και όποιες επιχειρήσεις πληρώνονται από πελάτες τους μέσω τράπεζας στην οποία οι ίδιες δεν έχουν λογαριασμό.

Ανοιχτό «παράθυρο» για την καταβολή του έκτακτου δώρου Πάσχα άφησε (ξενά) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς υπογράμμισε πως «αν υπάρχει πλεόνασμα στον δημοσιονομικό χώρο, δεν το κρατάμε για εμάς αλλά το επιστρέφουμε στους φορολογούμενους πολίτες», μιλώντας (15/02) στο OPEN.

Ο αμερικανικός κολοσσός στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης OpenAI aφού «κατέκτησε» τον κόσμο με το ChatGPT, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παράγει κείμενο που προσπαθεί να μοιάζει γραμμένο από ανθρώπινο χέρι, ανακοίνωσε πως θέτει πλέον σε λειτουργία την εφαρμογή Sora (που στα ιαπωνικά σημαίνει «ουρανός»), η οποία θα έχει τη δυνατότητα να...

Πρόσκαιρα βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Πέμπτη (11.01.2024), με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο και τους ανέμους στο Αιγαίο να εμφανίζουν μερική εξασθένηση, ενώ βροχές αναμένονται από το απόγευμα στα νότια, καθώς και λίγα χιόνια στα ορεινά.

Ένα πρωτότυπο σύστημα διαχείρισης του στόλου του ΟΑΣΘ, ώστε να βελτιωθεί η Αστική Συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτρονικής ειδοποίησης των προϊόντων που έληξαν και μπορούν να κομποστοποιηθούν, είναι μερικές μόνο από τις ιδέες των φοιτητριών και φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ που θα...

Σε κλίμα συγκίνησης στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου «Άννα Συνοδινού» στο Πολυδύναμο Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» τελέστηκε η ορκωμοσία της νέας Δημάρχου Ιλίου Ανδριάνας Αλεβίζου Κουκουβίνου και των δημοτικών συμβούλων.

Η μουσική και τα τραγούδια που σφράγισαν το «Ρεμπέτικο», την ταινία-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σαράντα χρόνια μετά. Την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ, ο Σταύρος Ξαρχάκος, μαζί με είκοσι μουσικούς, τραγουδιστές και ψάλτες, μάς μεταφέρει τη συγκίνηση, το φως,...

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας υιοθέτησε σήμερα νομοσχέδιο για να μπει τέλος στην πρακτική της βρώσης και της πώλησης κρέατος σκύλου, μια κίνηση που θα καταστήσει παράνομη μια αμφιλεγόμενη πρακτική αιώνων, καθώς αυξάνεται η υποστήριξη προς τα ζώα συντροφιάς.