Ένα διαδικτυακό μουσικό «άγγελμα ελπίδος» από τα μουσικά σχολεία της χώρας

2020-05-11

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι μαθητές και μαθήτριες 23 Μουσικών Σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό λάμβαναν μέρος στο ετήσιο φεστιβάλ λόγιας και παραδοσιακής μουσικής «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία», που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπολέως και Θάσου και τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Ωστόσο, λόγω κορωνοϊού, το φεστιβάλ δεν έγινε εφέτος, αυτό όμως δεν σταμάτησε τα παιδιά από το να δώσουν διαδικτυακό «παρών» με ένα διαδικτυακό μουσικό «άγγελμα ελπίδος».

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι αφιερωμένες στον Απόστολο των Εθνών Παύλο, ο οποίος την άνοιξη του 55 μ.Χ. πέρασε από την αρχαία Τρωάδα στο λιμάνι της αρχαίας Νεάπολης (σημερινή Καβάλα) και από εκεί κατευθύνθηκε στη φημισμένη πόλη των Φιλίππων. Εκεί, ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και την Ελλάδα και δίπλα στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού βάφτισε την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, τη Λυδία.

Κάθε χρόνο, μετά τις γιορτές του Πάσχα, εκατοντάδες μαθητές από διάφορα μουσικά σχολεία της Ελλάδας αλλά και σχολεία του εξωτερικού κατέκλυζαν την Καβάλα και για τρεις μέρες παρακολουθούσαν σεμινάρια από διακεκριμένους μουσικούς, ενώ παρουσίαζαν τη δουλειά τους σε υπαίθριες συναυλίες και εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης. Αποκορύφωμα, η μεγάλη συναυλία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, με τη συμμετοχή 700 και πλέον παιδιών που πραγματικά εντυπωσίαζαν με τις ερμηνείες τους.

Δυστυχώς, τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν επέτρεψαν εφέτος τη διεξαγωγή του φεστιβάλ. Παρ' όλα αυτά τα παιδιά ένωσαν τις φωνές τους από απόσταση και συνέθεσαν ένα χορωδιακό σύνολο ψάλλοντας το απολυτίκιο του Πάσχα «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών» σε ένα διαδικτυακό μουσικό «Άγγελμα Ελπίδος».

Όπως εξηγεί μάλιστα στο βίντεο ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος κάθε χρόνο παρουσιάζει αφιλοκερδώς τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, «η προσπάθεια αυτή των παιδιών βιντεοσκοπήθηκε και προβάλλεται στη θέση της μεγάλης συναυλίας που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων». Το βίντεο της εξ' αποστάσεως χορωδιακής προσπάθειας των μαθητών αναρτήθηκε στο YouTube και όσοι θέλουν μπορούν να το παρακολουθήσουν ακολουθώντας των σύνδεσμο:

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας Γιάννης Κακκάρας επισημαίνει πως η διαδικτυακή αυτή σύμπραξη των παιδιών ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει για να κρατηθούν ζωντανές στις καρδιές και τη σκέψη των παιδιών οι αξίες της διοργάνωσης, που κάθε χρόνο αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.

Στο διαδικτυακό μουσικό συναπάντημα συμμετείχαν τα μουσικά σχολεία Αγρινίου, Αθήνας, Αργολίδας, Άρτας, Δράμας, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Λευκάδας, Πρέβεζας και Τρικάλων, ενώ οι συντελεστές που συνέβαλαν στην επιτυχία της ήταν οι: Διεύθυνση χορωδίας- Χρήστος Τσιαμούλης, συντονισμός/ Επιμέλεια- Ιωάννης Κακάρας, Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης, μοντάζ- Βασίλειος Σόλας και μίξη ήχου- Τάσος Καραπαπάζογλου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στην περιοχή του Αγίου Σώστη μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας το απόγευμα της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου σε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής. Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο Γιώργος Ντούνη, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα και ο Γιώργος Παπαβασιλείου, υποψήφιος...

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υποδέχθηκε σήμερα, στο δημαρχείο Πειραιά, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην πόλη μας.

Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που στόχο της έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα φροντίδας και προστασίας των ζώων συντροφιάς»

Ολοκληρώνεται σε χρόνο ρεκόρ και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, με την αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού και την αντικατάσταση 4685 φωτιστικών σωμάτων, με λαμπτήρες τύπου led καθώς και 1786 βραχιόνων στήριξης φωτιστικών σωμάτων, σε κάθε γωνιά της πόλης, μετά την...

Θεσπίστηκαν κίνητρα για την εθελοντική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, βασικός πυρήνας του οποίου αποτέλεσε η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας.

Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΡΤ ο προϋπολογισμός για το έτος 2024. Κατά την πάγια πολιτική της διοίκησης της ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια, τα οικονομικά στοιχεία δεν ανακοινώνονται, καταστρατηγώντας τη λογική της διαφάνειας που επιβάλει η «Διαύγεια». Την ίδια πολιτική ακολουθεί η ΕΡΤ και στο κόστος των σειρών. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για δημόσιο...

H Δήμητρα Γαλάνη και η Μάρθα Φριντζήλα την Τρίτη 31 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, σε συνέχεια των δύο sold out εμφανίσεών τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έρχονται πάνω «Σ' ένα κύμα του Νότου» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για ένα ακόμα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι.