Ένα διαδικτυακό μουσικό «άγγελμα ελπίδος» από τα μουσικά σχολεία της χώρας

2020-05-11

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι μαθητές και μαθήτριες 23 Μουσικών Σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό λάμβαναν μέρος στο ετήσιο φεστιβάλ λόγιας και παραδοσιακής μουσικής «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία», που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπολέως και Θάσου και τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Ωστόσο, λόγω κορωνοϊού, το φεστιβάλ δεν έγινε εφέτος, αυτό όμως δεν σταμάτησε τα παιδιά από το να δώσουν διαδικτυακό «παρών» με ένα διαδικτυακό μουσικό «άγγελμα ελπίδος».

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι αφιερωμένες στον Απόστολο των Εθνών Παύλο, ο οποίος την άνοιξη του 55 μ.Χ. πέρασε από την αρχαία Τρωάδα στο λιμάνι της αρχαίας Νεάπολης (σημερινή Καβάλα) και από εκεί κατευθύνθηκε στη φημισμένη πόλη των Φιλίππων. Εκεί, ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και την Ελλάδα και δίπλα στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού βάφτισε την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, τη Λυδία.

Κάθε χρόνο, μετά τις γιορτές του Πάσχα, εκατοντάδες μαθητές από διάφορα μουσικά σχολεία της Ελλάδας αλλά και σχολεία του εξωτερικού κατέκλυζαν την Καβάλα και για τρεις μέρες παρακολουθούσαν σεμινάρια από διακεκριμένους μουσικούς, ενώ παρουσίαζαν τη δουλειά τους σε υπαίθριες συναυλίες και εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης. Αποκορύφωμα, η μεγάλη συναυλία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, με τη συμμετοχή 700 και πλέον παιδιών που πραγματικά εντυπωσίαζαν με τις ερμηνείες τους.

Δυστυχώς, τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν επέτρεψαν εφέτος τη διεξαγωγή του φεστιβάλ. Παρ' όλα αυτά τα παιδιά ένωσαν τις φωνές τους από απόσταση και συνέθεσαν ένα χορωδιακό σύνολο ψάλλοντας το απολυτίκιο του Πάσχα «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών» σε ένα διαδικτυακό μουσικό «Άγγελμα Ελπίδος».

Όπως εξηγεί μάλιστα στο βίντεο ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος κάθε χρόνο παρουσιάζει αφιλοκερδώς τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, «η προσπάθεια αυτή των παιδιών βιντεοσκοπήθηκε και προβάλλεται στη θέση της μεγάλης συναυλίας που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων». Το βίντεο της εξ' αποστάσεως χορωδιακής προσπάθειας των μαθητών αναρτήθηκε στο YouTube και όσοι θέλουν μπορούν να το παρακολουθήσουν ακολουθώντας των σύνδεσμο:

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας Γιάννης Κακκάρας επισημαίνει πως η διαδικτυακή αυτή σύμπραξη των παιδιών ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει για να κρατηθούν ζωντανές στις καρδιές και τη σκέψη των παιδιών οι αξίες της διοργάνωσης, που κάθε χρόνο αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.

Στο διαδικτυακό μουσικό συναπάντημα συμμετείχαν τα μουσικά σχολεία Αγρινίου, Αθήνας, Αργολίδας, Άρτας, Δράμας, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Λευκάδας, Πρέβεζας και Τρικάλων, ενώ οι συντελεστές που συνέβαλαν στην επιτυχία της ήταν οι: Διεύθυνση χορωδίας- Χρήστος Τσιαμούλης, συντονισμός/ Επιμέλεια- Ιωάννης Κακάρας, Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης, μοντάζ- Βασίλειος Σόλας και μίξη ήχου- Τάσος Καραπαπάζογλου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αχαρνών υπενθυμίζει ότι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δεκελείας και Δημοκρίτου) υπάρχει διαμορφωμένη πτέρυγα με εκατοντάδες παιδικά βιβλία η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις.

Το κέντρο του κόσμου στον τομέα της ρομποτικής θα γίνει από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου η Αθήνα. 190 αποστολές μαθητών από κάθε γωνία του πλανήτη θα ταξιδέψουν στην χώρα φέρνοντας τις ιδέες τους, την δημιουργικότητά τους, την καινοτομία αλλά κυρίως το όραμά τους με καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για ένα βιώσιμο παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα.

Τρέχουν» οι αιτήσεις για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 35 ατόμων στον Δήμο Καλλιθέας. Υπενθυμίζεται πως το νέο προσωπικό θα εργαστεί για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Άθλησης του Δήμου, που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

«Ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτηρίζει η δημοτική Αρχή Κηφισιάς την κοινωνική ευθύνη, καθώς όπως σημειώνει, «αγωνίζεται καθημερινά για τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων της πόλης μας» και προσθέτει ότι «σε μια πρωτόγνωρη εποχή, η συνέργεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να επιφέρει οφέλη για την κοινωνία».