Έλληνας φτιάχνει το πρώτο «ρομποτικό» μπέργκερ (βίντεο)

2018-06-24

Το πρώτο «ρομποτικό μπέργκερ» θα σερβίρει ένας Έλληνας εφευρέτης στο Σαν Φρανσκίσκο την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Ιουνίου μόνο με ...6 δολάρια.

Η εταιρεία ρομποτικής Creator που ίδρυσε στις ΗΠΑ ο Αλέξανδρος Βαρδακώστας το 2012 κατασκεύασε ένα μηχάνημα που αποτελείται από 20 υπολογιστές, 350 αισθητήρες και 50 ενεργοποιητές με έναν στόχο: να ψήνει το γρηγορότερο μπέργκερ.

Το ρομπότ κάνει τα πάντα: κόβει και ψήνει το μπριός, προσθέτει σως (κατόπιν παραγγελίας), ζυμώνει και ψήνει το μπιφτέκι -και όλα αυτά σε μόλις πέντε λεπτά. Το «ρομποτικό μπέργκερ» είναι πάμφρεσκο, αφού ο κιμάς κόβεται επί τόπου από κρέας κορυφαίας ποιότητας.

Ο 33χρονος Έλληνας έφτιαξε μια σούπερ-ομάδα από μηχανικούς, σχεδιαστές και ρομποτιστές που ήρθαν από κορυφαίες εταιρείες, όπως Apple, Tesla, NASA και Walt Disney. Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης και κορυφαίοι σεφ που έχουν εργαστεί σε φημισμένα εστιατόρια, όπως Chez Panisse, Momofuku και SingleThread.

Η ιδέα του Αλέξανδρου είναι απλή: ένα ρομπότ μπορεί να φτιάξει το μπέργκερ πολύ πιο γρήγορα από τον άνθρωπο και δεν... φτερνίζονται πάνω από τη σχάρα. Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την... επανάσταση του μπέργκερ προτιμά να αποκαλεί το ρομπότ «όργανο γαστρονομίας»

«Η 27η Ιουνίου είναι πολύ μεγάλη μέρα», ομολογεί ο Βαρδακώστας. «Όταν ξεκίνησα αυτή τη διαδικασία πριν από οκτώ χρόνια, δεν θεωρούταν αναπόφευκτο ότι κάποια μέρα τα ρομπότ θα φτιάχνουν το φαγητό. Τώρα, όχι μόνο είναι αναπόφευκτο, αλλά το φαγητό είναι και πολύ ανώτερης ποιότητας».

Τα «ρομποτικά μπέργκερ» θα σερβίρονται στο εστιατόριο της Creator στο Σεν Φρανσίσκο. «Δεν έχει ξαναυπάρξει πιο "διαφανές" εστιατόριο: τα μπέργκερ θα παρασκευάζονται μπροστά στα μάτια των πελατών -από το άλεσμα του κιμά ως το ψήσιμο του μπέργκερ».

Το site Good Food του BBC φιλοξενεί συχνά αφιερώματα με 10 φαγητά που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσει κάποιος όταν επισκεφτεί έναν προορισμό. Ανάμεσα τους η Κρήτη και η τοπική κουζίνα του νησιού, που όπως ενημερώνουν τους αναγνώστες τους είναι γνωστή για τα μοναδικά υλικά, τις γεύσεις της και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Σημαντικά νέα μας έρχονται από το πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων αναφορικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων αυτής.

Συμβουλές προς τους πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου ώστε να αποφύγουν εξαπάτησή τους κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως κρατήσεις ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών εισιτηρίων, ξενοδοχείων κι ενοικιάσεις οχημάτων, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, δίνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα ισχύος του μέτρου της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων (μονά-ζυγά) για την περίοδο 2017-2018, στην περιοχή του Μικρού Δακτυλίου (Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς...