Έκθεση Ζωγραφικής ¨Κιναισθησία" στον πολυχώρο ΕΚΣΤΑΝ από την LASKO

2017-11-30

Εγκαίνια την Παρασκευή 1/12 στις 8μ  - Κιναισθησία ονομάζεται η ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει τη διαδρομή και την κατεύθυνση των κινήσεων που κάνουν οι αρθρώσεις του. Εν ολίγοις, να έχει αίσθηση του πώς κινείται. Μιλούμε για τη "γλώσσα του σώματος", τον τρόπο δηλαδή που η στάση και οι κινήσεις ενός ατόμου προδίδουν το πώς νιώθει.  

Και πράγματι, έχει αποδειχθεί ότι ο εσώτερος κόσμος των συναισθημάτων κάνει αισθητή την παρουσία του πάνω στο σώμα. Σε αυτό εδώ το εγχείρημα η κιναισθησία επιστρατεύεται ως επεξήγηση και απόδειξη της σχέσης νόησης/συναισθήματος και κίνησης. Κυρίαρχο στοιχείο είναι η γραμμή. Αυτό συνέβη επειδή η γραμμή είναι από τη φύση της το πιο εκφραστικό γεωμετρικό στοιχείο.

Ακολουθεί με ακρίβεια την κίνηση του χεριού, τη δύναμη που ο δημιουργός ασκεί με αυτό και μεταφέρει πιστά την ενέργεια που εκείνος κουβαλά μέσα του. Και εν τέλει αυτός είναι και ο απώτερος προορισμός του προσκείμενου δημιουργικού ταξιδιού, η κατασκευή εικόνων που να αναδεικνύουν τη σχέση του "νιώθω" με το "κινούμαι" - και ίσως του "είμαι" και του "φαίνομαι".

Η νέα καλλιτέχνις Ιωάννα Λάσκου αναφέρει στην σελίδα της χαρακτηριστικά: "Ενδιαφέρομαι για δύο βασικά θέματα: Το πρώτο είναι η κίνηση, οι μηχανικοί του ανθρώπινου σώματος και η σχέση ανάμεσα στην κίνηση και το συναίσθημα. Ο δεύτερος είναι ο κόσμος της πνευματικότητας, ο απόκρυφος, ο παγανισμός και ιδιαίτερα η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και θρησκεί."

και συμπληρώνει :

"Ο κύριος στόχος μου ήταν να αποτυπώσω συναίσθημα σε μια επιφάνεια, τοποθετώντας τυχαίες στην όψη αλλά ακριβείς στην πραγματικότητα γραμμές. Χρησιμοποιώντας δηλαδή τη δική μου "κιναισθησία" για να ζωγραφίσω ανθρώπινες μορφές..."


Θέατρο Εκστάν. Απέναντι από το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας Φιξ. Το Εκστάν είναι επίσης χώρος ζωής και συμμετοχής! Πατησίων και Καυταντζόγλου 5, Ανω Πατήσια, 6947-970172

Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, 8μμ
Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: 6-22 Δεκεμβρίου, Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή, 4μμ-6μμ
Εκστάν, Καυταντζόγλου 5 & Πατησίων, Πατήσια ΤΚ 111 44

Δείτε περισσότερα:

Η σελίδα της LASKO στο Facebook

Η σελίδα της Εκδήλωσης