Έκλεισαν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

2023-10-08

Έκλεισαν στις 19.00 οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023σε όλα τα εκλογικά κέντρα της χώρας και ήδη έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων για τις 13 Περιφέρειες και τους 332 Δήμους, ενώ η πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων αναμένεται μετά τις 21.00

Υπενθυμίζεται ότι στο 44,6% ήταν η συμμετοχή των πολιτών έως τις 17.30 το μεσημέρι. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιο, βάσει των στοιχείων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέχρι τις 17:30 ψήφισαν πάνω από 4,3 εκατ. πολίτες.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία συμμετοχής ανά Περιφέρεια:

 • Αν. Μακεδονία – Θράκη 45.8
 • Κεντρική Μακεδονία 45
 • Δυτική Μακεδονία 43.7
 • Ήπειρο 49.3
 • Θεσσαλία 49.5
 • Ιόνια Νησιά 41.8
 • Δυτική Ελλάδα 49.7
 • Στερεά Ελλάδα 53.4
 • Αττική 38.7
 • Πελοπόννησος 45.1
 • Βόρειο Αιγαίο 39.4
 • Νότιο Αιγαίο 48.1
 • Κρήτη 51.2

Πώς θα καταμετρηθούν οι ψήφοι ανά τμήμα

Με… σύστημα θα καταμετρηθούν οι ψήφοι στο εκάστοτε εκλογικό τμήμα.

Συγκεκριμένα, στα εκλογικά τμήματα με μονό αριθμό θα καταμετρηθούν πρώτα οι ψήφοι των δημοτικών εκλογών.

Και αντίστοιχα στα εκλογικά τμήματα με ζυγό αριθμό θα καταμετρηθούν σε πρώτο χρόνο οι ψήφοι των περιφερειακών εκλογών

Σημειώνεται πως η μαζική συμμετοχή υποψηφίων προκαλεί και αρκετά παράδοξα καθώς σε ορισμένους δήμους που διαθέτουν πολλές κοινότητες οι υποψήφιοι σε κάθε συνδυασμό ξεπερνούν τους 200 και το μήκος των αντίστοιχων ψηφοδελτίων φτάνει τα 98 εκατοστά που είναι και το μέγιστο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κατ' επέκταση τα τεράστια ψηφοδέλτια εκτιμάται ότι θα δυσχεράνουν τον ρυθμό καταμέτρησης των ψήφων. Οι υπεύθυνοι της Singular Logic θεωρούν ότι θα είναι σε θέση να κάνουν εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα στις 13 Περιφέρειες και σε 6 εως 10 μεγάλους Δήμους περίπου στις 10 το βράδυ της Κυριακής.

Ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 12:00 το μεσημέρι, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 21ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.

Στο 1ο Λύκειο Κηφισιάς ψήφισε λίγο μετά τις 10:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ψήφισε χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική του ταυτότητα.

«Σήμερα είναι η μεγάλη γιορτή της αυτοδιοίκησης, ψηφίζουμε για δημάρχους, για περιφεριάρχες, για μία καλύτερη καθημερινότητα, για ποιοτικές υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, για αναπτυξιακή δυναμική. Η ΝΔ δεν έχει κρύψει ότι έχει δώσει πολιτική διάσταση στις εκλογές για τις 13 Περιφέρειες της χώρας και τους τρεις μεγάλους δήμους. Γι' αυτό θέλουμε πρωτίστως στις περιφέρειες να εκλέξουμε ανθρώπους οι οποίοι να ασπάζονται το όραμά μας για μια καλύτερη Ελλάδα με έντονη αναπτυξιακή δυναμική.

Οι πολίτες θα επιλέξουν ελεύθερα τους τοπικούς άρχοντες που αυτοί θα κρίνουν ότι θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις δικές τους ανάγκες. Η κυβέρνηση έχει στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση με πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και έχει προσθέσει και με το πρόσφατο νομοσχέδιο νέες διατάξεις που αφορούν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των δήμων. Από κει και πέρα η κρίση περνά στα χέρια των πολιτών και ως προς τον πολιτικό απολογισμό αυτής της κάλπης θα έχουμε την ευκαιρία να τον κάνουμε σήμερα το βράδυ», τόνισε ο ο πρωθυπουργός.

Στο δημοτικό σχολείο Εκάλης ψήφισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. «Οι Έλληνες πρέπει να επιλέγουν τους τοπικούς υπηρέτες τους», τόνισε. «Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν για ένα πιο δίκαιο κράτος», πρόσθεσε και κατέληξε «Η Ελλάδα δικαιούται καλύτερη μοίρα».

Το εκλογικό του δικαίωμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές άσκησε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Κυριακής στο Ηράκλειο Κρήτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στο 204ο Εκλογικό Τμήμα. «Το ΠΑΣΟΚ στήριξε διαχρονικά την αυτοδιοίκηση της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης. Η αυτοδιοίκηση να είναι ο νικητής απόψε και όχι το μοντέλο Μητσοτάκη που επιθυμεί 13 Περιφερειάρχες να τον υπηρετούν. Θέλουμε απόψε να ηττηθεί. Αγωνιζόμαστε με προοδευτικά ψηφοδέλτια δίπλα στον πολίτη» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Σήμερα ψηφίζουμε για δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" με το γαρύφαλλο, για να βγει δυνατός ο λαός από την κάλπη, γιατί ακριβώς τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν, θα θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεση των πολιτών, του λαού, γιατί ακριβώς ενδιαφερόμαστε για τις ανάγκες των πολλών, του ελληνικού λαού, και όχι για τα κέρδη των λίγων» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σε εκλογικό κέντρο στη Ν. Ιωνία.Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχουν πολιτικό χρώμα οι τοπικές εκλογές ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Εντελώς πολιτικό χρώμα, άλλωστε όλοι το λένε πλέον αυτό. Κάθε πράξη μας είναι πολιτική ούτως ή άλλως».

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.