Εφαρμογή του πρώτου τοπικού χωρικού σχεδίου ανάπτυξης στην Ελλάδα στην Γαύδο

2017-10-15

Η ανάπτυξη της ακριτικής Γαύδου με την παράλληλη διατήρηση του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του νησιού, καθώς και του πολιτισμικού του χαρακτήρα βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο δημοτικό σχολείο του ακριτικού νησιού στο Καστρί.

Το στίγμα της ανάπτυξης του νησιού έδωσε με την παρουσία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας ότι η πολιτεία θα στηρίξει το ακριτικό νησί , ενώ το « παρών» έδωσαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου , η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , της Ακαδημαϊκές Κοινότητας και κάτοικοι της Γαύδου.

Από το ακριτικό νησί, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι ο δήμος Γαύδου θα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας όπου θα εφαρμοστεί το τοπικό χωρικό σχέδιο ανάπτυξης.

Τα τοπικά χωρικά σχέδια καθορίζουν τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς της δόμησης.

Διαχωρίζουν τις περιοχές σε οικιστικές, παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σε περιοχές προστασίας και σε περιοχές ελέγχου χρήσης γης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε παράλληλα στις προσπάθειες για να αποκτήσει το νησί ενεργειακή αυτονομία και όπως ειπώθηκε ήδη στη Γαύδο λειτουργεί υβριδικός σταθμός ενέργειας που σε συνδυασμό με άλλες μορφές ενέργειας καλύπτει το νησί.

« Έχουμε μπει σε μια άλλη περίοδο και ήδη αναζητούμε λύσεις που θα είναι διαφορετικής κλίμακας, περισσότερο αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Στα έργα υποδομής της Γαύδου τα οποία θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τα οποία θα καθορίσουν το αναπτυξιακό μέλλον του νησιού, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Όπως ανέφερε, δόθηκαν 439.000 ευρώ για το δρόμο Καστρί- Άμπελος και 335.000 ευρώ για την τοπική οδοποιία στο λιμάνι.

Για τον εξοπλισμό για τη σήμανση των περιπατητικών μονοπατιών 111.000 ευρώ, για αναπλάσεις οικισμών 381.000 ευρώ και για την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων ύδρευσης 414.000 ευρώ.

naftemporiki.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.

Αύξηση των τιμών σε τσάντες και σχολικά είδη από χρόνο σε χρόνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες 36 χώρες, διαπιστώνει έρευνα της picodi.com, που δείχνει ότι το κόστος για τον Έλληνα γονιό είναι σχετικά υψηλό, ως ποσοστό του μέσου μηνιαίου μισθού του