Δωμάτιο στρατιώτη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έμεινε άθικτο για 102 χρόνια

2020-04-23

Tο χακί παλτό που φορούσε στο πεδίο της μάχης, το όπλο και η σκαλιστή πίπα με τα αρχικά του βρίσκονται ακόμη εκεί, στο δωμάτιο του σπιτιού όπου έμενε όσο ζούσε ένας ανθυπολοχαγός που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στη Γαλλία. 

Όλα τα αντικείμενα του εκλιπόντος βρίσκονται ακόμη εκεί, λες και δεν πέρασε μια μέρα.

Το δωμάτιο του γενναίου άνδρα, που τιμήθηκε με παράσημο για την ανδρεία του στο μέτωπο, έχει παραμείνει άθικτο τα τελευταία 102 χρόνια (!). Από τότε, δηλαδή που «έφυγε» από τη ζωή και η οικογένειά του θέλησε να διατηρήσει τα πάντα στο χώρο του, λες και ο ίδιος βρισκόταν ακόμη εκεί. Βιβλία στοιβαγμένα στο τραπέζι δίπλα στο παράθυρο, οι αρβύλες του κάτω από τη βιβλιοθήκη, στο πάτωμα, παλιές φωτογραφίες, το όπλο του και διάφορα αντικείμενα που εκείνος χρησιμοποιούσε καθημερινά, δεν έχουν παραμερίσει ούτε εκατοστό από εκεί όπου τα είχε αφήσει την τελευταία φορά που βρέθηκε μέσα σε αυτό.

Όταν έφτασαν στο σπίτι τα νέα του χαμού του, οι γονείς του δεν θέλησαν να το αλλάξουν καθόλου και μάλιστα μετά από κάμποσο καιρό αποφάσισαν να χτίσουν την πόρτα με τούβλα έτσι ώστε να παραμείνει άθικτο για πάντα, και μαζί με αυτό να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του λατρεμένου τους γιου. Μετά από χρόνια, το σπίτι πουλήθηκε από τους διαδόχους της οικογένειας και πέρασε σε χέρια άλλων ιδιοκτητών, οι οποίοι γκρέμισαν τον τοίχο από τούβλα και βρέθηκαν μπροστά στο δωμάτιο με την πολύτιμη ιστορία. Η συγκίνησή τους για το συγκεκριμένο δωμάτιο δεν τους έκανε καρδιά να το γκρεμίσουν, ούτε να πειράξουν τίποτα, αφήνοντάς το μέχρι σήμερα έτσι όπως ήταν τότε. Όπως ανέφεραν σε ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, σκέφτονται να το μετατρέψουν σε μουσείο και να δώσουν την ευκαιρία και σε άλλους να νιώσουν την ιδιαίτερη αύρα, που κλείνει «στα σωθικά του» αυτός ο χώρος.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αχαρνών υπενθυμίζει ότι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δεκελείας και Δημοκρίτου) υπάρχει διαμορφωμένη πτέρυγα με εκατοντάδες παιδικά βιβλία η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις.