Δήμος Αθήνας: Τι απαντά η κυβέρνηση για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη

2023-09-11

Το μεσημέρι της Κυριακής το Πρωτοδικείο της Αθήνας ανακήρυξε τους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων Αθηναίων στις προσεχείς δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνεται και ο καταδικασμένος για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλίας Κασιδιάρης, με τον συνδυασμό «Ελεύθεροι Αθηναίοι».

Το ζήτημα της υποψηφιότητας του καταδικασμένου χρυσαυγίτη -και ιθύνοντα νου των Σπαρτιατών- στο δήμο της Αθήνας είχε απασχολήσει εντόνως το δημόσιο διάλογο. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ, πρότειναν στην κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Κασιδιάρη.

Και στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι υπήρχαν δεύτερες σκέψεις για το ζήτημα, ωστόσο, αποφασίστηκε να μην υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση. Και τούτο, σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αναλάβει διπλή για να αποτρέψει την κάθοδο του περιβόητου «κόμματος Κασιδιάρη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Νομίζω ότι το έχω απαντήσει πολλές φορές το σκεπτικό και σε ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Στις βουλευτικές εκλογές δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τη Βουλή από ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για τέτοιες εγκληματικές πράξεις. Αντιθέτως, στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει. Εάν εκλεγεί ο εν λόγω τον οποίο αναφέρατε ή ο οποιοσδήποτε άλλος έχει καταδικαστεί έστω και σε πρώτο βαθμό τίθεται αυτομάτως σε αργία. Και μάλιστα ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος και αναφέρεται σε περιπτώσεις πρωτόδικης και σε περιπτώσεις αμετάκλητης καταδίκης. Με λίγα λόγια υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την τοπική αυτοδιοίκηση και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό από περιπτώσεις ανθρώπων για αυτά τα αδικήματα. Είναι απολύτως οχυρωμένη η αυτοδιοίκηση και νομίζω έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα πολλές φορές» απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ποιος είναι ο νόμος που προστατεύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρεται στο νόμο 3852/2010, γνωστό και ως νόμο Ραγκούση για τον Καλλικράτη, βάσει του οποίου τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί (δήμαρχος, αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, είτε στον β' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης) και έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στις 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ για το ίδιο ζήτημα είχε επισημάνει: «Πάντα κινούμενοι στα πλαίσια του Συντάγματος και λαμβάνοντας υπόψιν τη νομική πραγματικότητα, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες».

aftodioikisi.gr

Στην περιοχή του Αγίου Σώστη μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας το απόγευμα της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου σε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής. Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο Γιώργος Ντούνη, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα και ο Γιώργος Παπαβασιλείου, υποψήφιος...

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υποδέχθηκε σήμερα, στο δημαρχείο Πειραιά, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην πόλη μας.