ΔΕΗ και ΔΕΠΑ πρώτο «πιάτο» στη συνάντηση με τους θεσμούς

2017-11-28

Με «μενού» τα ενεργειακά ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Από σήμερα, Τρίτη έως και το Σαββατοκύριακο έχουν στη διάθεσή τους η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι επικεφαλής των θεσμών για να κλείσουν οριστικά περισσότερα από 70 προαπαιτούμενα και να δώσουν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την ευκαιρία να προσέλθει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου με το χαρτί του staff level agreement.

Τα ενεργειακά στην ατζέντα


Η σημερινή «ενεργειακή» ατζέντα είναι αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς τόσο στο θέμα της ΔΕΗ όσο και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου ενεργή εμπλοκή έχει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Στο θέμα της πώλησης σε ιδιώτες λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ που παράγουν το 40% του δυναμικού της επιχείρησης μετά από σύμφωνη γνώμη και της Ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού θα πουληθούν το πακέτο των μονάδων έχει συμφωνηθεί . Η συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει ουσιαστικά κλείσει και περιλαμβάνει τις μονάδες στο Αμύνταιο στη Φλώρινα μαζί με άδεια για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή καθώς και σύγχρονες οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4.
Επίσης θα δοθούν στους επενδυτές και τα ορυχεία λιγνίτη που τροφοδοτούν με καύσιμο τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (Βεύη, Αχλάδα, Κλειδί). Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να πουλήσει και υδροηλεκτρικές μονάδες, κάτι που εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του market test που θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου.
Το δεύτερο θέμα που θα εξεταστεί σήμερα και στο οποίο έχει γίνει αρκετή πρόοδος, αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2018. Στη βάση αυτή θα υπάρξει μια αναδιάταξη των εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ προς διαπραγμάτευση είναι η παρουσία της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά. Ενδεχομένως αύριο να εξεταστεί και το θέμα των υπέρογκων χρεών ύψους 111 εκατ. ευρώ της Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ABEE προς τη ΔΕΠΑ.

in.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.