Δ.Αθηναίων: Πρωτοβουλία για τις ενοικιάσεις κατοικιών -Πρόβλημα στέγασης των πολιτών

2018-06-18

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, θέλοντας να βρεθεί κάποια λύση σε ένα θέμα που μεταλλάσσεται διαρκώς, διότι και η Airbnb εξελίσσεται και αλλάζει, έχει απευθύνει πρόσκληση προς μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως είναι η Βαρκελώνη, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ, ώστε εκπρόσωποί τους να έρθουν στην Αθήνα και να συζητήσουν το ζήτημα με την παρουσία της Airbnb, ξενοδόχων της πόλης και των αρμόδιων Υπουργείων.

Το θέμα του λεγόμενου «διαμοιρασμού» στον τουρισμό, αναφορικά με τις ενοικιάσεις κατοικιών μέσω διαδικτύου και ειδικών πλατφορμών, όπως η Airbnb, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτή τη «μόδα», η οποία λειτουργούσε εδώ και 3-4 χρόνια σε θολό τοπίο. Διεθνώς και στη χώρα μας, υπήρξε τεράστια φοροδιαφυγή, διότι οι ιδιοκτήτες των κατοικιών τα νοίκιαζαν με την ημέρα και στο τέλος του μήνα έπαιρναν χρήματα πολλαπλάσια από το να είχαν κάποιο μόνιμο νοικάρη με συγκεκριμένο μηνιαίο μίσθωμα και ταυτόχρονα τα χρήματα αυτά δεν δηλώνονταν πουθενά, διότι δεν υπήρχαν παραστατικά. Ταυτόχρονα, ουδείς γνώριζε ποιες και πόσες είναι αυτές οι κατοικίες.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, που είναι πολύ τουριστικές (π.χ. Χανιά), οι φοιτητές δεν βρίσκουν σπίτια να νοικιάσουν ή όπου βρίσκουν ή τα ενοίκια έχουν ξεφύγει ή τους λένε να βγουν νωρίς από το σπίτι. Σε άλλες περιοχές (π.χ. Σαντορίνη), γιατροί και νοσηλευτές δεν είχαν που να μείνουν και έκαναν... ρεφενέ οι ξενοδόχοι για να τους κοιμίσουν. Στην Αθήνα, το Κουκάκι και τα Πετράλωνα, έχουν γεμίσει από διαμερίσματα. Πλέον, Έλληνας δεν βρίσκει σπίτι σε αυτές τις περιοχές.

Στο εξωτερικό, πολλές μεγάλες πρωτεύουσες αντιμετώπισαν το θέμα με φορολογία και συγκεκριμένους όρους «παιχνιδιού», διότι πράγματι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για τουριστικούς σκοπούς.

Στην Ελλάδα, πλέον υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες κατοικιών πρέπει να τα δηλώσουν σε μητρώο και έχει καθοριστεί φορολογία.

aftodioikisi.gr

Σημαντικά νέα μας έρχονται από το πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων αναφορικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων αυτής.

Συμβουλές προς τους πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου ώστε να αποφύγουν εξαπάτησή τους κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως κρατήσεις ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών εισιτηρίων, ξενοδοχείων κι ενοικιάσεις οχημάτων, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, δίνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.