Δ.Αθηναίων: Πρωτοβουλία για τις ενοικιάσεις κατοικιών -Πρόβλημα στέγασης των πολιτών

2018-06-18

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, θέλοντας να βρεθεί κάποια λύση σε ένα θέμα που μεταλλάσσεται διαρκώς, διότι και η Airbnb εξελίσσεται και αλλάζει, έχει απευθύνει πρόσκληση προς μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως είναι η Βαρκελώνη, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ, ώστε εκπρόσωποί τους να έρθουν στην Αθήνα και να συζητήσουν το ζήτημα με την παρουσία της Airbnb, ξενοδόχων της πόλης και των αρμόδιων Υπουργείων.

Το θέμα του λεγόμενου «διαμοιρασμού» στον τουρισμό, αναφορικά με τις ενοικιάσεις κατοικιών μέσω διαδικτύου και ειδικών πλατφορμών, όπως η Airbnb, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτή τη «μόδα», η οποία λειτουργούσε εδώ και 3-4 χρόνια σε θολό τοπίο. Διεθνώς και στη χώρα μας, υπήρξε τεράστια φοροδιαφυγή, διότι οι ιδιοκτήτες των κατοικιών τα νοίκιαζαν με την ημέρα και στο τέλος του μήνα έπαιρναν χρήματα πολλαπλάσια από το να είχαν κάποιο μόνιμο νοικάρη με συγκεκριμένο μηνιαίο μίσθωμα και ταυτόχρονα τα χρήματα αυτά δεν δηλώνονταν πουθενά, διότι δεν υπήρχαν παραστατικά. Ταυτόχρονα, ουδείς γνώριζε ποιες και πόσες είναι αυτές οι κατοικίες.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, που είναι πολύ τουριστικές (π.χ. Χανιά), οι φοιτητές δεν βρίσκουν σπίτια να νοικιάσουν ή όπου βρίσκουν ή τα ενοίκια έχουν ξεφύγει ή τους λένε να βγουν νωρίς από το σπίτι. Σε άλλες περιοχές (π.χ. Σαντορίνη), γιατροί και νοσηλευτές δεν είχαν που να μείνουν και έκαναν... ρεφενέ οι ξενοδόχοι για να τους κοιμίσουν. Στην Αθήνα, το Κουκάκι και τα Πετράλωνα, έχουν γεμίσει από διαμερίσματα. Πλέον, Έλληνας δεν βρίσκει σπίτι σε αυτές τις περιοχές.

Στο εξωτερικό, πολλές μεγάλες πρωτεύουσες αντιμετώπισαν το θέμα με φορολογία και συγκεκριμένους όρους «παιχνιδιού», διότι πράγματι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για τουριστικούς σκοπούς.

Στην Ελλάδα, πλέον υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες κατοικιών πρέπει να τα δηλώσουν σε μητρώο και έχει καθοριστεί φορολογία.

aftodioikisi.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.