Χαρδαλιάς: «Στον Κηφισό εμπλέκονται 3 επίπεδα διοίκησης, αυτό πρέπει να σταματήσει - Ένας πρέπει να είναι υπεύθυνος»

2023-10-05

Για αλλαγές στη διαχείριση των αντιπλημμυρικών έργων και για το ζήτημα του Κηφισού μίλησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής «Αττική μπροστά», Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως «άλλη δουλειά κάνει το Υποδομών, άλλη η Περιφέρεια, άλλη οι Δήμοι· αυτό πρέπει να σταματήσει ή να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος».

Ειδικότερα, μιλώντας στο Mega για τα αντιπλημμυρικά έργα και τον κίνδυνο από ακραία καιρικά φαινόμενα εντός της Αττικής και το πρόβλημα που υπάρχει στον Κηφισό ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε αρχικά: «Γνωρίζουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας το πρόβλημα που υπάρχει στον Κηφισό, αλλά και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών. Είναι οι κλασικές περιπτώσεις αυτές, στον Κηφισό εμπλέκονται τρία διαφορετικά επίπεδα διοίκησης, άλλη δουλειά κάνει το Υποδομών, άλλη η Περιφέρεια, άλλη οι Δήμοι· αυτό πρέπει να σταματήσει ή να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος. Ένας να παρακολουθεί τι ακριβώς χρειάζεται, αν υλοποιείται το κάθε έργο ξεχωριστά και αν υλοποιείται στον χρόνο που πρέπει. Αυτό είναι το πρόβλημα με τα ζητήματα συντονισμού».

«Η κυβέρνηση έχει πει πως σε αυτά τα ζητήματα επικαλύψεων πρέπει να υπάρχει ένας, ένας να δρομολογεί, ένας να υλοποιεί και ένας να λογοδοτεί. Κάθε μέρα δίνουμε την μάχη του αυτονόητου. Ο κόσμος θέλει άμεσες λύσεις, έχει βαρεθεί να ακούει τα ίδια και τα ίδια. Η συζήτηση που έχει γίνει και έχει γίνει στο επίπεδο της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεσες διοικητικές και νομοθετικές διευθετήσεις, έτσι ώστε τα ζητήματα που υπερβαίνουν τα όρια των Δήμων, είναι ζητήματα που πρέπει να τα παρακολουθήσουμε μητροπολιτικά. Να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης», συμπλήρωσε.

Τους πρώτους 20 μήνες θα δρομολογηθούν τα ζητήματα για αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση

Για τις ευθύνες των φορέων, ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι, «θα ολοκληρώσουμε μία σειρά βημάτων που χρειάζονται για να προχωρήσουμε στην αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου. Αν χρειαστεί να ενεργοποιήσω δυνατότητες που μου δίνει ο νόμος 4662/2020 περί δημιουργίας μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, θα το κάνω. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα ότι κηρύσσαμε περιοχές σε έκτακτη περιοχή μετά την καταστροφή. Για πρώτη φορά εισαγάγαμε το ζήτημα της έκτακτης ανάγκης επαπειλούμενου κινδύνου. Τους πρώτους 20 μήνες θα δρομολογηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου».

«Πολλά έργα έχουν μείνει στάσιμα»

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «Ξέρω τι ακριβώς κάνει η αυτοδιοίκηση και τι δυνατότητες έχει. Ξέρω πού υπάρχουν αρρυθμίες και έλλειψη συντονισμού στο κράτος. Ένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για την συνολική εικόνα των έργων και τον έλεγχο. Η Περιφέρεια πονάει σε θέματα συντονισμού. Δεν ισοπεδώνω ό,τι έχει γίνει, αλλά το βασικότερο είναι ότι πολλά έργα έχουν μείνει στάσιμα λόγω των επικαλύψεων, της γραφειοκρατίας».

Για την ασυνεννοησία Δήμου - Περιφέρειας ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε: «Η ελληνική Πολιτεία αυτό που έκανε πάντα είναι να έχει μία οριζόντια προσέγγιση του θέματος των αρμοδιοτήτων των Δήμων. Πρέπει να προσεγγίσουμε τα θέματα αυτά με βάση τη δυνατότητα και όχι την αρμοδιότητα. Χρειαζόμαστε ένα παρατηρητήριο (...). Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε μία νομοθετική διευθέτηση που θα επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Έχουν γίνει εξαιρετικά βήματα στο κομμάτι της διαχείρισης κρίσεων, η χώρα δεν είχε γενικά σχέδια και εργαλεία και απέκτησε».

«Η κλιματική κατάρρευση κάνει άλματα, και πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας. Αυτό που έγινε στην Θεσσαλία ξεπέρασε κάθε δεδομένο πρόβλεψης, άρα πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Θέλουμε οι πολίτες μας, όχι να αισθάνονται ασφαλείς, αλλά να είναι ασφαλείς. Στη ζωή μου πάντα αγαπούσα την ευθύνη, ποτέ δεν κρύφτηκα, και είμαι εδώ για να μπορώ να είμαι κρίσιμος στους πολίτες. Θέλω στο τέλος της 5ετίας, να μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να ξέρουν ότι έκανα ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βελτιώσω τη ζωή τους».

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.