Athens Book Space: Το Πάρκο Ελευθερίας επανασυστήνεται ως υπαίθριο αναγνωστήριο

2023-09-23

Η νέα αντίληψη για τον δημόσιο χώρο που μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα ως χώρος συνάντησης, γνώσης, μνήμης και πολιτισμού, συμπυκνώνεται στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το ιστορικό Πάρκο, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, αναδεικνύεται σήμερα σε ένα ζωντανό, διαδραστικό, πολιτιστικό κόμβο. Σε αυτό δημιουργήθηκε και λειτουργεί το «Athens Book Space», ένα σημείο χαλάρωσης για ανάγνωση ψηφιακών και έντυπων βιβλίων. Στο Πάρκο δημιουργήθηκαν επίσης, πέντε νέοι, φιλόξενοι, θεματικοί κήποι.

Το Athens Book Space, ένα σύγχρονο υπαίθριο αναγνωστήριο

Με στόχο την ενθάρρυνση της αναγνωστικής κουλτούρας, δημιουργήθηκε μέσα σε αυτό το καταπράσινο περιβάλλον, στην «καρδιά» της Αθήνας, το Athens Book Space, ένα σύγχρονο υπαίθριο αναγνωστήριο που είναι εμπνευσμένο από την Αθηναϊκή Αγορά, με καλυμμένες και ανοιχτές στοές να εκτείνονται κατά μήκος των τοίχων των κτιρίων.

Οι επισκέπτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία (σταδιακά η συλλογή θα εμπλουτίζεται), σε podcasts, αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το βιβλίο.

Στον χώρο του Athens Book Space και γύρω από αυτό, θα υπάρχει 24ωρη δωρεάν πρόσβαση σε Wi-Fi, προκειμένου όσοι το επισκέπτονται να μπορούν να συνδέονται δωρεάν και να διαβάζουν τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά βιβλία.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων μέσα στο Πάρκο.

Πέντε θεματικοί κήποι σε έκταση 2.000 τ.μ.

Στο πάρκο έχουν δημιουργηθεί πέντε θεματικοί κήποι με νέες φυτεύσεις που εκτείνονται σε 2.000 τ.μ. Ήδη, έχουν φυτευτεί 8 νέα δέντρα, 8.028 θάμνοι και πολυετή ποώδη, ενώ όπως προβλέπει η μελέτη θα φυτευτούν ακόμη 5 δέντρα και 500 ποώδη.

Η διαδρομή προς το κεντρικό σημείο του πάρκου οδηγεί στον Κήπο Λιβαδιού με συνθέσεις ανθοφόρων πολυετών ποωδών και φυτών λιβαδιών, που την κάνουν ακόμη πιο ευχάριστη.

Ο Κήπος του Νερού, διασχίζει μέσα από μια καμπυλόγραμμη ροή το λιβάδι. Η πορεία στο υπερυψωμένο ξύλινο μονοπάτι φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με τη φύση, καταλήγοντας στο Δάσος των Μπαμπού.

Τη διακριτική κρήνη «αγκαλιάζει» ο Υποτροπικός Κήπος, που περιλαμβάνει συλλογή υποτροπικών φυτών με πολύχρωμα φυλλώματα και λουλούδια. Η διαδρομή στους κήπους ολοκληρώνεται με το Μεσογειακό λιβάδι στον υπαίθριο χώρο του αναγνωστηρίου. Περιλαμβάνει μια συλλογή ξηροφυτικών ειδών, που ενισχύουν τη βλάστηση στη βάση των μεσογειακών δέντρων.

Στον νέο πεζόδρομο της οδού Ευζώνων, που αποτελεί και την κύρια πρόσβαση προς τον χώρο του Πάρκου, οριοθετήθηκαν οι διάδρομοι κυκλοφορίας στο εσωτερικό, αναμορφώθηκαν τα υπάρχοντα παρτέρια και τοποθετήθηκε σήμανση με πινακίδες σε ελληνικά και αγγλικά. Η διαδρομή ξεκινά με τον Κήπο στις Στήλες Μνήμης και περιλαμβάνει μια φυτική παλέτα, η οποία ενισχύεται με την ανάπτυξη διπλής δενδροστοιχίας Γιακαράντας.

Ανεβαίνοντας προς το Πάρκο, οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν, πάνω στις σύγχρονες στήλες, στίχους για την ελευθερία από διάσημους ποιητές και συγγραφείς, όπως ο Καζαντζάκης, ο Σολωμός και ο Ρήγας Φεραίος κ.ά.

Τα καθιστικά μέσα στο πάρκο, τοποθετημένα σε επιλεγμένα σημεία θέασης, δημιουργούν «αγκαλιές» με θέα προς την πόλη και το εσωτερικό του.

Σε ολόκληρο τον χώρο έχουν εγκατασταθεί σύγχρονα φωτιστικά, τύπου led.

Περισσότερες πληροφορίες για το υπαίθριο αναγνωστήριο μπορείτε να δείτε στο site: https://athensbookspace.gr

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αχαρνών υπενθυμίζει ότι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δεκελείας και Δημοκρίτου) υπάρχει διαμορφωμένη πτέρυγα με εκατοντάδες παιδικά βιβλία η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις.