«Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

2017-11-24

Μια διαφορετική δημόσια ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας
Μια διαφορετική δημόσια ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας

Οι ραψωδίες της Οδύσσειας φ και χ θα παρουσιαστούν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 11:00 π.μ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετοχικών αναγνώσεων «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια», που πραγματοποιούνται την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα.

Πρόκειται για μια διαφορετική δημόσια ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας. Δύο ραψωδίες κάθε φορά παρουσιάζονται από το μουσικοσυνθέτη Δρ Νίκο Ξανθούλη, αλλά και από τους επισκέπτες εκείνους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας.

Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες.
Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τις ραψωδίες φ και χ αναφέρει τα εξής: «Ο αγώνας τόξου ξεκινάει. Οι μνηστήρες μάταια αγωνίζονται να περάσουν τη χορδή στο τόξο. Στο τέλος ζητά να δοκιμάσει και ο Οδυσσέας, αντιμετωπίζοντας στην αρχή τον χλευασμό και στη συνέχεια τον πανικό των μνηστήρων, όταν καταφέρνει να περάσει το βέλος μέσα από τις τρύπες όλων των τσεκουριών. Η μνηστηροφονία ξεκινά με τη συνέργεια του Τηλέμαχου και δύο πιστών δούλων, στους οποίους είχε φροντίσει να αποκαλύψει την ταυτότητά του, καθώς και της θεάς Αθηνάς, που με την παρουσία της επικυρώνει το δίκαιο της εκδίκησης του ήρωα». 

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν από την έναρξη. 

Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανάγνωση μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου.
Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.  

(Πατησίων 44 & Τοσίτσα 1)  

Τηλ. 213 2144856/-4858/-4866/-4893

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «Κάτω από τ΄ αστέρια» είναι ένα πρόγραμμα της Άλκηστης Πρωτοψάλτη που εκτός από τα αγαπημένα μας τραγούδια θα ακούσουμε και τις πιο ροκ της επιτυχίες που αγαπάει η ίδια.

Ένας ασύλητος θαλαμοειδής τάφος, όπου μεταξύ άλλων περιείχε μια λάρνακα με πολύ καλά σωζόμενο σκελετό ενήλικου ατόμου σε συνεσταλμένη στάση, καθώς και αγγεία σε άριστη κατάσταση διατήρησης, ήρθε στην επιφάνεια κατά τις ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή της Ιεράπετρας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.