Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος σε λειτουργία το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

2017-10-31

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να λειτουργήσει από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2018-19) και τα τμήματα και οι σχολές του να περιληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2018.

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι τον Ιανουάριο αναμένεται να οριστεί η διοικούσα επιτροπή του πανεπιστημίου, η οποία θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες της μεταβατικής περιόδου.

«Στο αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από την 1η Ιανουαρίου 2018, με τον ορισμό διοικούσας επιτροπής», είπε ο υπουργός και προσέθεσε ότι για τους ήδη φοιτούντες στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά «θα δοθεί με μεταβατικές διατάξεις η δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα».

Όπως εξήγησε, όσοι θελήσουν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όπως αυτές προβλέπονται τώρα, ενώ όσοι θελήσουν πτυχίο του πανεπιστημίου θα έχουν τη δυνατότητα να το πάρουν, κάνοντας κάποια επιπλέον μαθήματα, τα οποία θα ορίσει κάθε τμήμα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη μισθολογική εξίσωση των καθηγητών με τους καθηγητές πανεπιστημίου, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα αυτής.

Ακόμη, μίλησε για διετή προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει η νομοθέτηση της διαδικασίας ίδρυσης και στελέχωσής τους. «Οι δομές αυτές θα είναι δωρεάν», είπε ο κ. Γαβρόγλου και εξήγησε ότι θα είναι δομές εντός των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και ότι η ολοκλήρωση των σπουδών θα προσφέρει στους αποφοίτους πιστοποιημένο δίπλωμα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Τα παραπάνω εντάσσονται στη γενικότερη μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα. Σε αυτήν, συμπεριλαμβάνονται και οι συζητήσεις για τις συνέργειες, συνεργασίες ή και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, ήδη έχουν συγκροτηθεί επιτροπές που έχουν αναλάβει να υποβάλουν προτάσεις για έναν πενταετή σχεδιασμό στο υπουργείο.

Πρόκειται για συνέργειες μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς επίσης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Γαβρόγλου προέταξε το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που έχουν αυτές οι διεργασίες και δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα προκύψουν συνεργασίες ή συγχωνεύσεις, καθώς όπως είπε, εξαρτάται από τις προτάσεις που κάνει η κάθε επιτροπή. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αρνητική επίπτωση ως προς τις θέσεις εργασίας και τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων παλαιοτέρων ετών.

Εξάλλου, συνεχίζονται οι διεργασίες για το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπουργός επανέλαβε ότι στο επίκεντρο είναι το πώς θα αλλάξει το λύκειο και επανέφερε στο τραπέζι το ζήτημα ανοικτού αριθμού εισακτέων, εκτός από τις Ιατρικές, τις Πολυτεχνικές Σχολές και με επιφύλαξη τις Νομικές. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, ούτε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Το «Κάτω από τ΄ αστέρια» είναι ένα πρόγραμμα της Άλκηστης Πρωτοψάλτη που εκτός από τα αγαπημένα μας τραγούδια θα ακούσουμε και τις πιο ροκ της επιτυχίες που αγαπάει η ίδια.

Ένας ασύλητος θαλαμοειδής τάφος, όπου μεταξύ άλλων περιείχε μια λάρνακα με πολύ καλά σωζόμενο σκελετό ενήλικου ατόμου σε συνεσταλμένη στάση, καθώς και αγγεία σε άριστη κατάσταση διατήρησης, ήρθε στην επιφάνεια κατά τις ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή της Ιεράπετρας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.