Από 28 Οκτωβρίου... "Γδύστε τη μαμά!"

2017-10-28

Η σύγχρονη κωμωδία του Γάλλου συγγραφέα Sebastien Thiery, που έσπασε τα ταμεία στο Παρίσι, έρχεται από τις 28 Οκτωβρίου, στο "ΘΕΑΤΡΟΝ" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" (Αίθουσα Ιφιγένεια), σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη.

"Το μυαλό μπορεί να μας παίξει τα καλύτερα παιχνίδια. Κι αυτό δεν είναι δύσκολο να συμβεί όταν ξεπερνάμε τα όρια μας. Είναι σαν οι πιο κωμικές στιγμές της ζωής μας, να κλείνουν το μάτι στις πιο τραγικές. Σαν να έλκει η μια την άλλη. Και εκεί το παρόν ενώνεται με το παρελθόν με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο επιβεβαιώνοντας το ρητό: Μάνα είναι μόνο μια!", Λευτέρης Γιοβανίδης.

Τι κάνεις αν η καρδιά σου σταματά να χτυπά, αλλά εσύ ζεις κανονικά;

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης, με μια δυνατή ομάδα ηθοποιών, ανεβάζει το τελευταίο έργο του Sebastien Thiery, "Γδύστε τη μαμά!", που έκανε πρεμιέρα το 2013 στο Παρίσι και παίζεται ακόμα και τώρα, με τεράστια επιτυχία.

Με την ανατρεπτική του φαντασία, ο Thiery, ο οποίος έχει βραβευτεί με το βραβείο Μολιέρου καλύτερης κωμωδίας, παρουσιάζει στο έργο αυτό μια απίστευτη, εξωπραγματική, κωμική κατάσταση, καταλήγοντας να μας μιλήσει για τα πιο σοβαρά και ουσιώδη θέματα που απασχολούν κάθε σύγχρονο άνθρωπο.

Ο συγγραφέας, που είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, θεωρείται ανανεωτής της γαλλικής εμπορικής κωμωδίας. Τα έργα του με συνεχείς ανατροπές, φρενήρεις ρυθμούς, περιγράφουν μοναδικές, πρωτότυπες καταστάσεις και τονίζουν τον παραλογισμό της καθημερινότητας.

Υπόθεση

Ένα βράδυ στο σπίτι του, ο Ζαν Λουί (Σταύρος Σβήγκος) διαπιστώνει ότι η καρδιά του δε χτυπάει πια. Καλεί τον Μισέλ (Δημήτρης Μακαλιάς), τον καλύτερο του φίλο, κτηνίατρο, για να τον βοηθήσει. Στο παιχνίδι μπαίνει η σύζυγος του Βαλερί (Πηνελόπη Αναστασοπούλου), ειδική στις εναλλακτικές θεραπείες και τις μεταφυσικές αναζητήσεις. Οπότε, και δημιουργείται η ανατροπή.

Η Βαλερί καλεί τον μάγο γιατρό (Σωκράτης Πατσίκας) από το Σαχέλ της Αφρικής, ο οποίος κατέχει την άκρη του μυστηρίου και τους ζητά να βρουν... τη μητέρα του Ζαν (Πηνελόπη Πιτσούλη).

Ο χρόνος τελειώνει, η καρδιά θα χτυπήσει ξανά;

Συντελεστές:

  • Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
  • Σκηνοθεσία - διασκευή: Λευτέρης Γιοβανίδης
  • Σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
  • Μουσική: Σπύρος Γραμμένος
  • Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
  • Δραματολόγος: Αναστασία Τζέλλου
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Στέβη Κουτσοθανάση

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Σταύρος Σβήγκος, Δημήτρης Μακαλιάς, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Σωκράτης Πατσίκας. Στον ρόλο της μαμάς, η Πηνελόπη Πιτσούλη.

Πρεμιέρα: Σάββατο 28 Οκτωβρίου, "ΘΕΑΤΡΟΝ", Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", Πειραιώς 254, Ταύρος, Τ. 212 254 0300

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη-Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

Διάρκεια παράστασης: 100' (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων καθημερινές και απογευματινή Σαββάτου: Κανονικό εισιτήριο 16€, Φοιτητικό/Νεανικό Ανέργων, Α.Μ.Ε.Α. 12€

Τιμές εισιτηρίων βραδινή Σαββάτου και Κυριακή: Κανονικό εισιτήριο 18€, Φοιτητικό/Νεανικό Ανέργων, Α.Μ.Ε.Α. 12€

Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμεία του θεάτρου, ηλεκτρονικά στα www.viva.gr και www.theatron254.gr, τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τη Lykos Productions.

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.