Αντιολισθητικές αλυσίδες : Πότε είναι υποχρεωτικές, ποιο το πρόστιμο!

2024-01-07

Ο καιρός σιγά-σιγά... αγριεύει και συνεπώς οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για κάθε οδηγό.

Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο, τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Αλλιώς το διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται στους παραβάτες είναι ύψους 80 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1144 Β' 14.03.2022 ο εφοδιασμός με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ανάλογα αντιολισθητικά μέσα κατάλληλα για το όχημα, είναι υποχρεωτικός τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Επιπλέον ο οδηγός θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει την σωστή τοποθέτησή τους και να φροντίζει για την συντήρηση τους σε καλή και λειτουργική κατάσταση. Οι παραβάτες της παραπάνω απόφασης τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 80 € σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (παρ 26 & 27 του άρθρου 81).

Με βάση τη σχετική Απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S). 

Η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα. 

Αντιολισθητικές αλυσίδες. Τι και πώς να επιλέξω;


Αντιολισθητικές αλυσίδες – Οδηγός Επιλογής

Όταν ο δρόμος είναι καλυμμένος από χιόνι, πάγο ή ακόμα και λάσπη, τοποθετούμε στους κινητήριους τροχούς του αυτοκινήτου μας αντιολισθητικές αλυσίδες, εξαρτήματα που ενισχύουν την πρόσφυση των τροχών στον δρόμο.

Στο εμπόριο υπάρχουν 3 είδη αλυσίδων:

1. Απλές αλυσίδες

Πλεονεκτήματα: απόδοση, αξιοπιστία, χαμηλό κόστος αγοράς
Μειονεκτήματα: πιο χρονοβόρα διαδικασία τοποθέτησης, ενδεχόμενη ζημιά στο όχημα με κακή εφαρμογή τους, θορυβώδης λειτουργία.

Οι απλές αλυσίδες είναι οι πιο συνηθισμένες και τις βρίσκουμε σε οικονομικές τιμές. Χαρακτηρίζονται από το πάχος των κρίκων τους σε 3 κατηγορίες: αλυσίδες των 12 mm, των 10mm και των 9mm. Οι αλυσίδες των 10mm και των 9mm προορίζονται για τα επιβατικά με βελτιωμένη ανάρτηση, για χαμηλωμένα οχήματα και για οχήματα με ελαστικά χαμηλού προφίλ. 

Οι αλυσίδες, όμως, των 12mm είναι πιο αποτελεσματικές από τις προηγούμενες, αφού διεισδύουν περισσότερο στο χιόνι προσφέροντας καλύτερη πρόσφυση. Οι απλές αλυσίδες διακρίνονται σε αυτές που σφίγγουν και τεντώνουν αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να τις ελέγχουμε διαρκώς, και σε αυτές που χρειάζονται συχνό έλεγχο και τέντωμα κατά διαστήματα.

Τα τελευταία χρόνια, η τοποθέτηση των αλυσίδων στο αυτοκίνητο είναι αρκετά εύκολη, χωρίς να χρειάζεται να κυλίσουμε το αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιήσουμε κάποιο γρύλο. Καλό θα ήταν, βέβαια, να τις έχουμε δοκιμάσει πρωτύτερα και να είμαστε εξοικειωμένοι με την τοποθέτησή τους.

2. Αλυσίδες τύπου κουβέρτας

Πλεονεκτήματα: εύκολη τοποθέτηση, κατάλληλες για χιόνι και πάγο, μειωμένος θόρυβος
Μειονεκτήματα: γρηγορότερη φθορά, σχίζονται πολύ εύκολα εάν χρησιμοποιηθούν εκτός πάγου ή χιονιού.

Οι αλυσίδες τύπου κουβέρτας είναι ιδανικές για οδήγηση σε μαλακό χιόνι και πιο εύχρηστες από τις απλές αλυσίδες, καθώς αγκαλιάζουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο και τοποθετούνται γρήγορα και εύκολα. Κατασκευάζονται από ανθεκτικό ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο αυξάνει την τριβή στο χιόνι και στον πάγο. 

Είναι κατάλληλες κυρίως για σπορ αυτοκίνητα με μεγάλες ζάντες και χαμηλοπρόφιλα ελαστικά. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως πρέπει να πατούν πάνω σε χιόνι, διαφορετικά φθείρονται πολύ εύκολα.

3. Αλυσίδες τύπου αράχνης

Πλεονεκτήματα: πρακτικότητα, εφαρμογή σε κάθε τύπο οχήματος, αντοχή στον χρόνο
Μειονεκτήματα: τιμή αγοράς
Οι αλυσίδες τύπου αράχνης είναι οι πιο ακριβές, αλλά και οι πιο αποδοτικές αλυσίδες που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά, καθώς συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα τόσο των απλών αλυσίδων όσο και των αλυσίδων τύπου κουβέρτας. 

Κάποιες μοιάζουν με ερπύστριες, ενώ κάποιες άλλες έχουν ακόμη και καρφιά. Ωστόσο, χρειάζεται μια ειδική προεργασία από το σπίτι με προσεχτικό διάβασμα των οδηγιών χρήσης και εγκατάστασης, αφού οι αλυσίδες αυτού του τύπου 'πιάνουν' πάνω στη ζάντα σε ειδικό μπουλόνι ή πιάτο, που πρέπει να τοποθετηθεί απ' την αρχή. Αν είναι ρυθμισμένες σωστά, ώστε να σφίγγουν καλά επάνω στον τροχό, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και εύχρηστες. 

Ενημερωτικό βίντεο με χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας οδηγών και επιβατών σε συνθήκες κακοκαιρίας, κοινοποίησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.


Δείτε Ακόμη!


Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του προηγούμενου Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με τα έργα που αφορούν το γήπεδο του ΠΑΟ και εντάσσονται στο συνολικό έργο της «Διπλής Ανάπλασης».