Ανοίγουν τα βιβλιοπωλεία της Ιταλίας σιγά σιγά και με όρους

2020-04-22

Η άδεια δόθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα και υπό προϋποθέσεις: τα βιβλιοπωλεία της Ιταλίας θα μπορούσαν σταδιακά να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό, μιας και τα βιβλία, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό της ιταλικής κυβέρνησης, είναι «απαραίτητα αγαθά». 

Ωστόσο, πολλοί Ιταλοί βιβλιοπώλες είδαν με σκεπτικισμό την απόφαση και με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να εκτεθούν στους κινδύνους της πανδημίας με αποκλειστικό στόχο «μια προσποιητή "πολιτιστική ανάκαμψη της ψυχής", η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η ασφάλεια όλων είναι εγγυημένη».

Τελικά, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, αρκετά ιταλικά βιβλιοπωλεία άρχισαν να σηκώνουν ρολά μόλις από την περασμένη Δευτέρα κι αυτό, όχι σε σκληρά πληττόμενες περιοχές όπως η Λομβαρδία και το Πιεμόντε, αλλά στη Ρώμη. Από τις μεγάλες αλυσίδες πώλησης βιβλίων, πρώτη η Libraccio είχε ανοίξει κάποια από τα καταστήματά της την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ από τις υπόλοιπες, εκείνη των εκδόσεων Feltrinelli υποδέχθηκε μεν προχθές τους πρώτους πελάτες της στο κεντρικό κατάστημά της στην ιταλική πρωτεύουσα, έχοντας ωστόσο θέσει περιορισμούς στον αριθμό των εισερχομένων ατόμων και αφού κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από το προσωπικό.

Παρόμοιες ρυθμίσεις εφαρμόζουν πλέον και άλλα μεγάλα καταστήματα βιβλίου της Ιταλίας, όπως των εκδόσεων Mondadori και Giunti. Ο αριθμός των επιτρεπόμενων πελατών κυμαίνεται στους έξι κάθε φορά και η απολύμανση των εγκαταστάσεων θεωρείται δεδομένη. Οπου κρίνεται απαραίτητο τοποθετούνται διαχωριστικά, οι χώροι αναδιοργανώνονται προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ συζητιέται (π.χ. από τη Feltrinelli) και το ενδεχόμενο της θερμομέτρησης των πελατών. Τα μικρότερα, κάτω των 40 τετραγωνικών μέτρων βιβλιοπωλεία μπορούν να δεχθούν μέχρι έναν πελάτη τη φορά, με ορισμένα από αυτά να τους εξυπηρετούν στην είσοδο, αν και η βεβαιότητα της μειωμένης κίνησης ανησυχεί όσους βιβλιοπώλες δυσκολεύονται να συντηρήσουν το κατάστημά τους υπό αυτές τις συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία αρχίζουν να λειτουργούν σταδιακά και τα χαρτοπωλεία ή τα καταστήματα παιδικών ρούχων, με τις Αρχές της χώρας να βλέπουν το άνοιγμα των πρώτων εμπορικών επιχειρήσεων και ως ένα πρώτο τεστ για τη σταδιακή άρση και των υπόλοιπων μέτρων. Παρόμοια στάση κρατά και η Γερμανία, που επίσης επέτρεψε από τη Δευτέρα το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους και υπό τον όρο ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

kathimerini.gr

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του προηγούμενου Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με τα έργα που αφορούν το γήπεδο του ΠΑΟ και εντάσσονται στο συνολικό έργο της «Διπλής Ανάπλασης».

Το πρώτο διήγημα της Άννας Βαγενά, που σύντομα θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «ΌΤΑΝ», γίνεται παράσταση σε μορφή μονολόγου από την ίδια. Πρόκειται για μια τρυφερή ερωτική ιστορία, με πολύ χιούμορ και συγκίνηση, για έναν έρωτα που ήρθε αργά.

Δύο και τρεις εργάσιμες μέρες - συνολικά έως και 6 μέρες με αργίες και Σαββατοκύριακα - πρέπει να περιμένουν όποιοι μεταφέρουν χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα και όποιες επιχειρήσεις πληρώνονται από πελάτες τους μέσω τράπεζας στην οποία οι ίδιες δεν έχουν λογαριασμό.