Αναβολή για τις αντικειμενικές αξίες και νέα σενάρια για ΕΝΦΙΑ

2018-03-29

Το ενδεχόμενο μετάθεσης του χρόνου της ανακοίνωσης των νέων αντικειμενικών αξιών για τον Μάιο ή ακόμη και τον Ιούνιο, ώστε η ενεργοποίησή τους να συνδυαστεί με την ψήφιση από τη Βουλή των νέων συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, εξετάζει η κυβέρνηση.

Οι προτάσεις και το πολιτικό κόστος

Οι προτάσεις των ειδικών εκτιμητών βρίσκονται ήδη στα χέρια της δευτεροβάθμιας επιτροπής, ωστόσο το αρχικό σενάριο για την οριστικοποίηση των νέων τιμών των αντικειμενικών αξιών έως το τέλος Μαρτίου, δεν είναι εφικτό.

Ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών, που αποτελούν ένα από τα προαπαιτούμενα στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης στο πλαίσιο του δημοσιονομικού οφέλους, αποτελούν για την κυβέρνησης ένα δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί ιδιαίτερο πολιτικό χειρισμό. Και αυτό γιατί οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι εκτιμητές είναι αυξημένες σε αρκετές περιοχές, κυρίως «λαϊκές», -με τις συνέπειες που αυτή επιφέρει στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ- προσθέτοντας στο οικονομικό επιτελείο πέρα από την τεχνική και μεγάλη πολιτική δυσκολία.

Ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο δεδομένου ότι η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των νέων τιμών δεν αφορά πλέον αυτή καθαυτή την εξίσωση των εμπορικών αξιών των ακινήτων με τις αντικειμενικές, αλλά με την «επικαιροποίηση» των τιμών βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018.

Άλλωστε, είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί μεταβατική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα ορίζει ότι ειδικά για φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους, αλλά με τις νέες αξίες που θα οριστούν. Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές), αυτές θα υπολογίζονται με βάση τις νέες αξίες από την ημέρα της ενεργοποίησής τους και όχι νωρίτερα.

Τα σενάρια

Με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να έχει ήδη παραδεχθεί δημόσια ότι οι εισηγήσεις των εκτιμητών φέρνουν αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στο 60% των περιοχών της χώρας (περίπου 6.000 τιμές ζώνης σε σύνολο 10.000), προκύπτει ο εξής πολιτικός κίνδυνος: ο Αύγουστος, που έχει ήδη χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως «ο μήνας εξόδου της χώρας από τα μνημόνια», να επισκιαστεί από την αποστολή εκατομμυρίων ειδοποιητηρίων με φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ.

Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο να υποχρεώσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε «λαϊκές» περιοχές να πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ. Για να αποφευχθεί το φαινόμενο επιβάρυνσης των πολλών, η κυβέρνηση έχει δύο «χαρτιά» στα χέρια της:
- Το πρώτο έχει να κάνει με την τροποποίηση των αντικειμενικών αξιών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλεί μεγάλες ή και καθόλου επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Η δυνατότητα «πολιτικής» παρέμβασης στη λίστα των τιμών ζώνης υπάρχει, καθώς οι προτάσεις των εκτιμητών ή το πόρισμα της δευτεροβάθμιας επιτροπής δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
- Το δεύτερο χαρτί έχει να κάνει με τις τροποποιήσεις των συντελεστών, οι οποίες, όμως, από μόνες τους δύσκολα μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μαζικές μειώσεις συντελεστών ΕΝΦΙΑ για τις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές μπορεί να έχουν τεράστιο δημοσιονομικό κόστος το οποίο για να καλυφθεί θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες αυξήσεις συντελεστών στις «ακριβές» ζώνες (που ήδη επιβαρύνονται υπερβολικά), αλλά και στον συμπληρωματικό φόρο.

Σταθερά στα 2,6 δισ. τα έσοδα

Το τελικό ζητούμενο στη διαπραγμάτευση που θα γίνει με τους δανειστές, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, είναι να συμφωνηθεί ένας συνδυασμός «αξιών - συντελεστών» ο οποίος θα αποδίδει και πάλι φορολογικά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, κάτι που για να συμβεί απαιτείται η βεβαίωση από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο να φτάνει στα 3,2 δισ. ευρώ.

Newsroom Αθήνα 9.84

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.