Αναβάθμιση φωτισμού στα τούνελ της Αθήνας

2023-09-30

Άριστες συνθήκες φωτισμού θα εξασφαλίσουν τα νέα τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά σώματα που θα τοποθετηθούν στις υπόγειες διαβάσεις οχημάτων της Αθήνας.

Ξεπερασμένο και μη επαρκές για τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας είναι το σύστημα φωτισμού στις υπόγειες διαβάσεις οχημάτων στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να χρήζει αντικατάστασης με νέες τεχνολογίες.

Στο εν λόγω πρόβλημα αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο «1ο Συνέδριο Energy Save» ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, Παναγιώτης Καρυώτης, επισημαίνοντας ότι θα επιλυθεί μέσω ενός έργου που έχει πάρει την άγουσα της υλοποίησης και βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι όλες οι υπόγειες διαβάσεις οχημάτων της Αθήνας έχουν κίτρινο φως νατρίου και η φωτοβολία των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων δεν ρυθμίζεται με βάση τις εξωτερικές συνθήκες.

«Όταν δηλαδή έχει πολύ φως έξω από τη διάβαση, η φωτοβολία εντός αυτής πρέπει να είναι μέγιστη. Όταν, ωστόσο, είναι βράδυ η φωτοβολία πρέπει να είναι ελάχιστη, μιας και διαφορετικά θαμβώνει», σημείωσε ο κ. Καρυώτης χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι για την αυξομείωση του φωτισμού πρέπει να υπάρχει τόσο στην είσοδο της υπόγειας διάβασης όσο και στην έξοδό της, ένα φωτόμετρο.

Το έργο που… βγάζει από το σκοτάδι της υπόγειες διαβάσεις της Αττικής είναι αυτό της «Προμήθειας Φωτιστικών Σωμάτων LED για την αντικατάσταση υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων, στις υπόγειες διαβάσεις οχημάτων αρμοδιότητας ΔΙ.ΔΙ.Μ.Υ.», με προϋπολογισμό 6,7 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο αφορά 31 σήραγγες, ενώ τα φωτιστικά σώματα που θα αντικατασταθούν είναι συνολικά 1.362. Ειδικότερα, προβλέπεται τοποθέτηση τηλεδιαχειριζόμενων φωτιστικών ελεγχόμενων από σύστημα SCADA, σύστημα ελέγχου – εποπτείας και μεταφοράς δεδομένων λειτουργίας από απόσταση με φωτόμετρα, τα οποία θα προσαρμόζουν τη στάθμη του φωτισμού ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες.

«Στόχος είναι όλες οι διαβάσεις να γίνουν όπως αυτή της Κακιάς Σκάλας, δηλαδή πολύ ψυχρό φως, περίπου στα 7.000 Kelvin λευκό, για να υπάρχει άριστη θέαση», εξήγησε κατά την ομιλία του ο κ. Καρυώτης.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη ολοκληρώσει εργασίες συντήρησης στις υπόγειες διαβάσεις στην Χαμοστέρνας, στη Λεωφ. Αθηνών, στη Λεωφ. Κηφισιάς, στη Λεωφ. Θηβών, στη Λεωφ. Κύμης και στη Λεωφ. Μεσογείων, στο ύψος του Σταυρού Αγ. Παρασκευής. 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.