Αλλάζει το καθεστώς της υιοθεσίας – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

2018-04-18

Δώδεκα αλλαγές στην διαδικασία της υιοθεσίας- αναδοχής περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν/σ, προβλέπεται:

 1. Μείωση του χρόνου κοινωνικής έρευνας στους τρεις μήνες από έξι που είναι σήμερα, για τους ανάδοχους γονείς.
 2. Ανοίγει "παράθυρο" αναδοχής και σε ομόφυλα ζευγάρια.
 3. Δυνατότητα υιοθεσίας και ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης.
 4. Δυνατότητα υιοθεσίας σε μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή).
 5. Ιδρύεται εθνικό συμβούλιο για την υιοθεσία .
 6. Δημιουργείται εθνικό μητρώο για τους γονείς και τα προς αναδοχή παιδιά.
 7. Οικονομική ενίσχυση των οικογενειών ανάλογα με την περίπτωση υιοθεσίας. Εάν πρόκειται για ΑμεΑ και μετά την ενηλικίωσή του. Το ίδιο ισχύει και εάν σπουδάζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ενίσχυση όμως δεν καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση του 26ου έτους ηλικίας.
 8. Κάλυψη των παιδιών με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον φορέα του ανάδοχου γονέα.
 9. Εισαγωγή του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής με μηνιαία αντιμισθία για περιπτώσεις παιδιών με αναπηρία.
 10. Πρόστιμο από 15.000 έως 50.000 ευρώ σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία δεν έχουν καταχωρήσει ή καταχωρούν πλημμελώς τους ανηλίκους τους οποίους φιλοξενούν.
 11. Εισάγεται ο θεσμός της διεξαγωγής κοινωνικής έρευνας και σύνταξης της απαιτούμενης κοινωνικής έκθεσης από πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς.
 12. Υποχρεωτική επιμόρφωση των υποψηφίων θετών γονέων και επανακαθορισμός των προϋποθέσεων καταλληλότητας των ανάδοχων γονέων.

athens984.gr

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει.