Αλλάζει σελίδα στην καθαριότητα ο Δήμος Αθηναίων

2017-09-04

Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Μπρούλια

Στην Βούλα Κουλισοπούλου

Στην τελική ευθεία για μια πιο καθαρή πόλη βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων, μετά τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει για αύξηση τόσο του μηχανολογικού εξοπλισμού, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού του.


«Από τις αρχές φθινοπώρου η αλλαγή στην εικόνα της Αθήνας θα είναι εμφανής», διαβεβαιώνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, που ανέλαβε το τιμόνι αυτό πριν από 7 μήνες.

«25 νέα απορριμματοφόρα αναμένεται να παραληφθούν τον Οκτώβριο, 3.000 νέοι κάδοι θα προστεθούν στις γειτονιές της Αθήνας, οι παλιοί κάδοι θα πλυθούν, θα επισκευαστούν εάν απαιτείται και θα επαναχωροθετηθούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων. Το προσωπικό έχει ενισχυθεί με συμβασιούχους, έως ότου προσληφθούν οι 400 μόνιμοι υπάλληλοι που έχει ζητήσει η καθαριότητα και αναμένεται να προστεθούν στο δυναμικό της μέσα στο 2018. Μέχρι την άνοιξη θα έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για την προμήθεια 18 σαρωθρών, 25 πλυστικών μηχανημάτων, 10 καδοπλυντηρίων και άλλου βοηθητικού εξοπλισμού στη διεύθυνση καθαριότητας».
Ήδη μέσα στο καλοκαίρι ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αποκομιδής σκουπιδιών δύο φορές ημερησίως, σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας που έχουν μεγάλη παραγωγή σκουπιδιών, με στόχο να διευρυνθεί με τον καιρό και σε άλλες περιοχές, που το έχουν ανάγκη. Στην προσπάθεια αυτή βοηθά και το κέντρο μεταφόρτωσης στον Κηφισό, που ξεκίνησε να λειτουργεί και αυτό πιλοτικά, έτσι ώστε τα απορριμματοφόρα να εξοικονομούν χρόνο για περισσότερα δρομολόγια, αδειάζοντας εκεί, αντί για τον ΧΥΤΑ της Φυλής, που είναι μακριά. 

Στην επιβαρυμένη περιοχή των Κάτω Πατησίων θα γίνει επαναπροσδιορισμός της κατάστασης για το αν χρειάζεται και δεύτερο δρομολόγιο καθημερινά μετά τον Οκτώβριο, ενώ η αποκομιδή των σκουπιδιών θα γίνεται σε σταθερή ώρα για να μην υπάρχει καμία δικαιολογία από τους πολίτες που βγάζουν τα σκουπίδια τους οποτεδήποτε, επικαλούμενοι την αστάθεια των δρομολογίων.
Οι ιθύνοντες αναζητούν σε δήμους του εξωτερικού καλές πρακτικές, που βοηθούν σε μια πιο καθαρή πόλη, ενώ πιστεύουν ότι η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας που επανασυστάθηκε με μειωμένες όμως δυνάμεις, θα υποστηρίξει τη διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη κόβοντας πρόστιμα, όπου απαιτείται.
«Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανακύκλωση, έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που θάβονται. Από τους 300.000 τόνους σκουπιδιών που μαζεύονται ετησίως στην Αθήνα, μόνο το 10% καταλήγει στην ανακύκλωση», μας λέει ο αντιδήμαρχος.
«Η ενημέρωση και η εκπαίδευση για να μάθουμε να ανακυκλώνουμε πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία, με κίνητρο την ανταποδοτικότητα».
Όσο αφορά τα οικιακά δημοτικά τέλη, για τα οποία οι δημότες διαμαρτύρονται ότι είναι αυξημένα σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ο αντιδήμαρχος θεωρεί ότι κινούνται στο μέσο όρο ή και κάτω από το μέσο όρο των τελών των υπόλοιπων δήμων της Ελλάδας. «Τα τελευταία 3 χρόνια η Αθήνα μειώνει διαρκώς τα δημοτικά της τέλη και από 11-12 ευρώ μηνιαίως που ήταν πριν από 3 χρόνια, για ένα διαμέρισμα 75 τ. μ., έφτασαν σήμερα να είναι στα 10 ευρώ». Αυξημένα όμως παραδέχεται ότι είναι τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις.
Για να επαναπροσδιοριστούν λοιπόν τα τέλη των επαγγελματικών χώρων και να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις που παράγουν λιγότερα απορρίμματα, ξεκίνησε η διαδικασία κατηγοριοποίησής τους. Σ΄ αυτήν μπορούν να ενταχθούν με αίτημά τους όλοι οι επαγγελματικοί χώροι. Ενδεικτικά τα δημοτικά τέλη για τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να μειωθούν κατά 4%, με την ένταξή τους, ενώ για τα γραφεία παροχής υπηρεσιών κατά 7%. Όσες επιχειρήσεις δεν ανταποκριθούν στο αίτημα της κατηγοριοποίησης, θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν αυξημένα τέλη, ακόμη και αν δικαιούνται μείωσης.

ΤΙΤΑΝΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Αθηναίων καλείται καθημερινά να διεκπεραιώσει το τιτάνιο έργο της αποκομιδής των 850 τόνων απορριμμάτων ημερησίως που παράγει η πόλη, με ελλιπή μηχανολογικό εξοπλισμό και αποδεκατισμένο το ανθρώπινο δυναμικό του.
Με 60 απορριμματοφόρα, 12 μικρά και 7 μεγάλα πλυστικά μηχανήματα, 8 σάρωθρα και με 2.000 υπαλλήλους προσπαθεί να καθαρίσει το μεγαλύτερο δήμο της χώρας, χωρίς όμως να τα καταφέρνει.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περσινή έκθεση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, η οποία σε έρευνά της διαπίστωσε, ότι το 61% των επισκεπτών της πόλης τη θεωρεί βρώμικη.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από το κλείσιμο των καταστημάτων και τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές που έχουν κατακλείσει την Αθήνα.
Η πίεση για να αντεπεξέλθει ο δήμος στις υποχρεώσεις καθαριότητας με τα υπάρχοντα μέσα, οδηγεί καθημερινά μηχανήματα και ανθρώπους στα όριά τους.
«Οι βλάβες στα οχήματα καθαριότητας είναι πολύ συχνές στον πεπαλαιωμένο στόλο, η προμήθεια των ανταλλακτικών για την επισκευή τους κολλάει σε γραφειοκρατικά ζητήματα και η λύση των εξωτερικών συνεργείων που μπορούν να τα επιδιορθώσουν άμεσα, περνάει μέσα από διαγωνισμούς που κρατούν μήνες, ίσως και χρόνια», μας εξομολογείται ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας.
Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό, προσπαθεί να ανταπεξέλθει όλο και σε μεγαλύτερο όγκο δουλειάς, καθώς το προσωπικό φθίνει λόγω συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να ανανεώνεται. Ανάσα αποτελεί η πρόσληψη των συμβασιούχων οκτάμηνης απασχόλησης που προσλήφθηκαν πρόσφατα.
«Οι οδοκαθαριστές από 3 χιλιόμετρα που είχαν να καθαρίσουν καθημερινά, τώρα πρέπει να καθαρίσουν 6 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως τενοντίτιδες, προβλήματα στη μέση κτλ» μας λέει ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Σωματείου του Δήμου Αθηναίων «Η Αθήνα», Νίκος Πελεγίνης.
Για τους εργαζόμενους οι προμήθειες σε νέο εξοπλισμό που αναμένονται από Οκτώβριο, δε θα λύσουν το πρόβλημα της καθαριότητας καθώς κατ΄ αυτούς απαιτούνται πολλαπλάσιες.
«Χρειάζονται πάνω από 100 απορριμματοφόρα και περίπου 530 άτομα σε προσωπικό. Διαφορετικά δε μπορεί αυτή η τεράστια πόλη, με τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων και επισκεπτών να καθαριστεί».