Αλλαγές για το χάρτινο εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς – Έρχονται οι ανέπαφες πληρωμές

2023-09-19

Οι ανέπαφες συναλλαγές στα μέσα μεταφοράς αναμένεται να δρομολογηθούν ταυτόχρονα με την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων.

Παρελθόν θα αποτελεί στο απώτερο μέλλον η χρήση του χάρτινου εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς η χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στόχος είναι η χρήση του χάρτινου εισιτηρίου να περιοριστεί σημαντικά και η επιβίβαση των πολιτών να γίνεται ανέπαφα, μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα smartphones και οι τραπεζικές κάρτες.

Η αρχή θα γίνει από την Αττική, με τις δυνατότητες που εξασφαλίζει το e-ticket του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).

Μέσω του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), οι τραπεζικές κάρτες των πολιτών θα λειτουργούν ως εισιτήριο, είτε στη φυσική τους μορφή είτε ενσωματωμένες στο κινητό τηλέφωνο.

Οι ανέπαφες συναλλαγές σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ, αναμένεται να δρομολογηθούν ταυτόχρονα με την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων και την παραλαβή – σε πρώτη φάση – 650 νέων οχημάτων μηδενικών ρύπων, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2024.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, έδωσε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, μιλώντας στο Fortune Greece.

Το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα εφαρμοστεί αρχικά στα λεωφορεία του αεροδρομίου έως τα τέλη του 2023, με στόχο να εφαρμοσθεί παντού έως την άνοιξη του 2024.

Το σύστημα θα είναι σε θέση να χρεώνει στους επιβάτες το φθηνότερο οικονομικό πακέτο που είναι διαθέσιμο, χρεώνοντας τον τραπεζικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με την κάθε κάρτα.

Πάντως, το χάρτινο εισιτήριο δεν θα καταργηθεί και θα συνεχίσει να αποτελεί εναλλακτική επιλογή για όσους δεν έχουν λύση. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του νέου συστήματος αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της λαθρεπιβίβασης.

fortunegreece.com

Στην περιοχή του Αγίου Σώστη μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας το απόγευμα της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου σε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής. Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο Γιώργος Ντούνη, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα και ο Γιώργος Παπαβασιλείου, υποψήφιος...

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υποδέχθηκε σήμερα, στο δημαρχείο Πειραιά, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην πόλη μας.