Αλλαγές για το χάρτινο εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς – Έρχονται οι ανέπαφες πληρωμές

2023-09-19

Οι ανέπαφες συναλλαγές στα μέσα μεταφοράς αναμένεται να δρομολογηθούν ταυτόχρονα με την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων.

Παρελθόν θα αποτελεί στο απώτερο μέλλον η χρήση του χάρτινου εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς η χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στόχος είναι η χρήση του χάρτινου εισιτηρίου να περιοριστεί σημαντικά και η επιβίβαση των πολιτών να γίνεται ανέπαφα, μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα smartphones και οι τραπεζικές κάρτες.

Η αρχή θα γίνει από την Αττική, με τις δυνατότητες που εξασφαλίζει το e-ticket του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).

Μέσω του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), οι τραπεζικές κάρτες των πολιτών θα λειτουργούν ως εισιτήριο, είτε στη φυσική τους μορφή είτε ενσωματωμένες στο κινητό τηλέφωνο.

Οι ανέπαφες συναλλαγές σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ, αναμένεται να δρομολογηθούν ταυτόχρονα με την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων και την παραλαβή – σε πρώτη φάση – 650 νέων οχημάτων μηδενικών ρύπων, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2024.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, έδωσε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, μιλώντας στο Fortune Greece.

Το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα εφαρμοστεί αρχικά στα λεωφορεία του αεροδρομίου έως τα τέλη του 2023, με στόχο να εφαρμοσθεί παντού έως την άνοιξη του 2024.

Το σύστημα θα είναι σε θέση να χρεώνει στους επιβάτες το φθηνότερο οικονομικό πακέτο που είναι διαθέσιμο, χρεώνοντας τον τραπεζικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με την κάθε κάρτα.

Πάντως, το χάρτινο εισιτήριο δεν θα καταργηθεί και θα συνεχίσει να αποτελεί εναλλακτική επιλογή για όσους δεν έχουν λύση. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του νέου συστήματος αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της λαθρεπιβίβασης.

fortunegreece.com

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».