Άγιος Αθανάσιος: Ταξίδι με πρωταγωνιστή το χιόνι

2024-01-04

Το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Βόρας ή αλλιώς Καϊμακτσαλάν, και ο παραδοσιακός οικισμός του Άγιου Αθανάσιου στο νομό Πέλλας συνθέτουν την απόλυτη χειμωνιάτικη εικόνα γι' αυτούς που αγαπούν τις χειμερινές, ορεινές εξορμήσεις κι έχουν όρεξη για… παιχνίδια.

Ίσως κανείς δεν θα πίστευε τη δεκαετία του '80 ότι ο οικισμός του παλαιού Άγιου Αθανάσιου, ο οποίος κάποια στιγμή μετρούσε μόλις δύο οικογένειες, αφού όλοι οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν για να εγκατασταθούν στο Νέο Άγιο Αθανάσιο, θα ζωντάνευε ξανά, αποτελώντας χειμερινό τουριστικό θέρετρο και συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου στη σκιά του Καϊμακτσαλάν. Κι όμως! Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν του έδωσε το φιλί της ζωής στα μέσα της δεκαετίας του '90 και μέχρι και σήμερα, ο παλιός Άγιος Αθανάσιος αποδεικνύει περίτρανα ότι ο… παλιός είναι αλλιώς!

Από τον Παλιό στο Νέο και τούμπαλιν
Η ιστορία του Αγίου Αθανασίου είναι μεγάλη, με τις ρίζες του να ξεκινούν από τον 16ο αιώνα, όπου και χτίστηκε από ηπειρώτες κτηνοτρόφους και χτίστες, υπό τον έλεγχο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Στην Κατοχή, οι ομάδες αντίστασης συγκεντρώνονταν στο χωριό και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου εκκενώθηκε, ενώ μεταπολεμικά ο πληθυσμός του μειώθηκε όταν οι κάτοικοί του άρχισαν να μεταναστεύουν προς το εξωτερικό.

Τη δεκαετία του '70 ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος το συνέδεσε με την Έδεσσα, τη δεκαετία του '80, όμως, η εικόνα του άλλαξε ριζικά. Εκτός από τον κόσμο που μετανάστευσε στο εξωτερικό, οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειψαν για να εγκατασταθούν στο Νέο Άγιο Αθανάσιο, λίγα χιλιόμετρα πιο χαμηλά από τα 1.200 μέτρα υψόμετρο του παλιού χωριού, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης εκεί ήταν δύσκολες λόγω των σκληρών καιρικών συνθηκών, της ανυπαρξίας ιατρικής περίθαλψης και της έλλειψης συγκοινωνίας.

Μετά τη δύσκολη δεκαετία, όμως, το παλιό χωριό «λάμπει» και πάλι, όταν στα μέσα της δεκαετίας του '90 το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν το επαναφέρει στη ζωή, δημιουργώντας τουριστική κίνηση που οδήγησε σε ξενώνες, ταβέρνες, καφετέριες και όλα τα απαραίτητα για να «τραβήξει» και να φιλοξενήσει κόσμο.

Ορεινή ομορφιά για τους λάτρεις του χειμώνα
Ο τίτλος του παραδοσιακού οικισμού δεν είναι τυχαίος για τον παλιό Άγιο Αθανάσιο, καθώς διατηρεί ανέπαφη τη μακεδονική αρχιτεκτονική και την υιοθετεί σε κάθε νέα κατασκευή ή αναπαλαίωση, έτσι ώστε να κρατά ζωντανό το χαρακτήρα του και να μην χάνει την ισορροπία του.