30 Απριλίου : Διεθνής ημέρα τζάζ, γιορτή με διαδικτυακή συναυλία

2020-04-30

Η 9η ετήσια Διεθνής Ημέρα Τζαζ και όλες οι εκδηλώσεις παίρνουν φέτος διαδικτυακή μορφή. Η Διεθνής Ημέρα Τζαζ 2020 (International Jazz Day 2020) θα έχει στο επίκεντρο μια διαδικτυακή συναυλία που θα μεταδοθεί μέσω διαδικτύου, με τη συμμετοχή μουσικών από διάφορα μέρη του κόσμου. Θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικά masterclasses, δράσεις για παιδιά αλλά και συζητήσεις (μέσω web conference) με αναγνωρισμένους μουσικούς, μέσω της ιστοσελίδας jazzday.com.

Η Διεθνής Ημέρα Τζαζ (30 Απριλίου), ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Unesco τον Νοέμβριο του 2011, με στόχο να επισημάνει στη διεθνή κοινότητα τις αρετές της τζαζ ως εκπαιδευτικό εργαλείο και ως δύναμη προώθησης της ειρήνης, του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων. Η ημερομηνία επιλέχθηκε διότι συμπίπτει με την τελευταία μέρα του Απριλίου, μήνας που είναι αφιερωμένος στη μουσική τζαζ στις ΗΠΑ, πατρίδα του είδους. Η πρωτοβουλία για την ανακήρυξη οφείλεται στον Αμερικανό τζαζίστα και πρέσβη καλής θελήσεως της Unesco, Herbie Hancock.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

John McLaughlin, Cecile McLorin Salvant Music, Jane Monheit, Alune Wade, John Beasley, Ben Williams, Lee Ritenour, Lizz Wright, John Scofield, Igor Butman, Evgeny Pobozhiy, Youn Sun Nah, A Bu, Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves Music, Joey DeFrancesco, and many more. #JazzDayAtHome

Το μήνυμα του Herbie Hancock, πρέσβη καλής θελήσεως της Unesco:

«Αυτή την περίοδο, με τις πρωτόγνωρες συνθήκες για τους ανθρώπους όλου του κόσμου, είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη και τη συνεργασία των μελών της Jazz Day κοινότητας. Οπλισμένοι με αισιοδοξία, υπομονή και χάρη, θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις ενωμένοι σαν οικογένειες, κοινότητες, χώρες και σαν ένας πιο δυνατός ενωμένος κόσμος. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, ας ενωθούμε για να μεταδώσουμε τις ηθικές αξίες του παγκόσμιου κινήματος της Ημέρας Τζαζ σε όλο τον πλανήτη και ας εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία επανασύνδεσης για την ανθρωπότητα, ειδικά εν μέσω απομόνωσης και της αβεβαιότητας.»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αχαρνών υπενθυμίζει ότι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δεκελείας και Δημοκρίτου) υπάρχει διαμορφωμένη πτέρυγα με εκατοντάδες παιδικά βιβλία η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις.