3 νέες ενότητες βιντεοτέχνης online το Μάιο από το Video Art Μηδέν

2020-05-11

Συνεχίζοντας τις παρουσιάσεις ενοτήτων βιντεοτέχνης online, το Video Art Μηδέν ανεβάζει, για το μήνα Μάιο, 3 νέες ενότητες βιντεοτέχνης στο κανάλι του στο youtube, με έργα από το πρόσφατο διεθνές ανοιχτό κάλεσμα του Μηδέν. Στόχος των online προβολών είναι να συνεχιστεί αμείωτη η διαρκής επικοινωνία καλλιτεχνών και κοινού και να διατηρηθεί ενεργός και ζωντανός ο διεθνής διάλογος για την τέχνη, εν μέσω μιας κρίσης που, ενώ μας απομονώνει, τελικά μας ενώνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι 3 νέες ενότητες θα είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Video Art Μηδέν στο youtube από την 1η έως τις 31 Μαΐου 2020.

Just what is it that makes today's art so different, so appealing? // Επιμέλεια: Γιούλα και Όλγα Παπαδοπούλου

Μια σειρά έργων βίντεο που επιχειρούν να ξανα-δούν, να αναλύσουν, να αποδομήσουν και - τελικά - να αναγάγουν προηγούμενα έργα τέχνης στο πνεύμα του σήμερα. Μια φρέσκια και απροσδόκητη εννοιολογική ματιά στην Ιστορία της Τέχνης, που χρησιμοποιεί προϋπάρχοντες συμβολισμούς για να διατυπώσει ένα νέο σχολιασμό. Ο τίτλος της ενότητας αποτελεί άμεση αναφορά στο διάσημο κολάζ του Richard Hamilton («Τι είναι αυτό που κάνει τα σπίτια του σήμερα τόσο διαφορετικά, τόσο ελκυστικά;»), που ήταν και το πρώτο εμβληματικό έργο της pop art. Στην ενότητα, 10 σύγχρονοι βιντεο-καλλιτέχνες από την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Ινδία, το Καζακστάν και την Ελλάδα δημιουργούν ιδιαίτερα έργα βίντεο με αναφορές σε διάσημα έργα τέχνης, από την Αφροδίτη της Μήλου έως την πρόσφατη μπανάνα του Mauricio Cattelan, προσκαλώντας μας σε μια διαφορετική «ανάγνωση» της ιστορίας της τέχνης.

1. Lorenzo Papanti, Venus of Forces, Ιταλία 2019, 2.55
2. Valentina Ferrandes, Victory, Μ. Βρετανία 2019, 7.35
3. Francesca Fini, SKINNED, Ιταλία 2018, 7.00
4. Maria Korporal, La Vitruviana, Γερμανία 2018, 2.14
5. Stuart Pound, Six Portraits of Clara Schumann, Μ. Βρετανία 2017, 3.22
6. Orlando Mee, Being and Becoming, Αυστραλία 2018, 1.40
7. Mrigankasekhar Ganguly, A Tribute to Dali, Ινδία 2019, 5.11
8. Dasha Lyubimova & Nikita Semykin, American Gothic, Καζακστάν 2019, 02.05
9. Γιώργος Δρόσος, WYSIWYG, Ελλάδα 2019, 2.13
10. ELAWIATR, 'ELAWIATR THE NEW RENAISSANCE | IL NUOVO RINASCIMENTO', Ιταλία 2016, 2.22

Εξομολογήσεις // Επιμέλεια: Μαργαρίτα Σταυράκη

Η βιντεοτέχνη έρχεται να παίξει το ρόλο του συντρόφου, του εξομολόγου, του ψυχοθεραπευτή και μας μιλά για τις βαθύτερες επιθυμίες, τις αγωνίες και τις ματαιώσεις του ατόμου από την παιδική του ηλικία έως τα βαθιά του γεράματα. Η σχέση του "εγώ" με τον εαυτό του, με τους άλλους και όλα αυτά που στοιχειοθετούν την καθημερινότητα του, το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν του, την ζωή του επί της ουσίας.

1. Hamza Kirbas, Powerism, Τουρκία 2018, 3.00
2. Katina Bitsicas, Luci: The Girl with Three Hearts, ΗΠΑ 2019, 8.12
3. Caroline Rumley, Right Turn, ΗΠΑ 2018, 6.00
4. Asmaa Gamal, Life of routine, Αίγυπτος 2019, 1.00
5. Shir Handelsman, Morendo, Ισραήλ 2018, 6.45
6. Aleksandra Młynarczyk-Gemza, Conversation with Mother, Πολωνία 2017, 1.50
7. Κώστας Γκουρτζής, Ο γιος, Ελλάδα 2016, 2.35
8. Esmeralda Momferratou, Truths, ΗΠΑ 2012, 2.40
9. Στεφανία Λάτση, Another grandma, Ελλάδα 2019,2.45
10. Vojtěch Domlátil, Life in Patterns, Τσεχία 2017,2.00
11. Marta Arjona & Alexia Pascual, L'aroma de la terra mullada li sembla més dolça que mai, Ισπανία 2019, 4.57
12. Kai Welf Hoyme, Magnitude, Γερμανία 2019, 10.22

Ελληνική v-performance & v-dance // Επιμέλεια Μαργαρίτα Σταυράκη

Μια μικτή ενότητα Ελλήνων δημιουργών της performance και του χορού που εν προκειμένω χρησιμοποιούν την κάμερα του βίντεο ως το μέσο δημιουργίας και έκφρασης τους.

1. Στέλλα Μαστοροστέριου, I Don't See Deer, Ελλάδα 2019, 6.00
2. Αλίκη Χιωτάκη, Twine, Ελλάδα 2018, 1.17
3. Κατερίνα Σταθοπούλου, Veil of oblivion, Ελλάδα 2015, 2.35
4. Άγγελος Παπαδόπουλος & Κατερίνα Τσακίρη, Gender Production Line, Ελλάδα 2019, 5.20
5. Έλενα Μουστάκα, GRAVE, Ελλάδα 2019, 5.57
6. Άννα Φωτιάδου, A false grandeur where dreams go to die. Remembering Therese Zauser, Αυστρία-Κύπρος 2019, 5.00
7. Αναστασία Δίγκα, Now Here. Nowhere, Ελλάδα 2019, 26
8. Νικολέττα Κουτίτσα & Καρολίνα Θελερίτη, Private Absence, Ελλάδα 2019, 2.51
9. Αποστόλου Ιωάννα, Ημερολόγιο καραντίνας, Ελλάδα 2020, 2.25

Οι ενότητες θα παραμείνουν προσβάσιμες έως τις 31 Μαΐου 2020 στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UC8ly7FIRWx2-fXyrAulY-DQ

Περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις: www.festivalmiden.gr

_______________________________
Το Video Art Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις βασικές και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Έχει δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ' όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη

Info: www.festivalmiden.gr || www.facebook.com/videoartmiden || https://www.instagram.com/videoart_miden/

Xορηγός επικοινωνίας του Μηδέν : enimerosi24.gr

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Palmos 96.5 τιμούν τα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου Αχαρνών υπενθυμίζει ότι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δεκελείας και Δημοκρίτου) υπάρχει διαμορφωμένη πτέρυγα με εκατοντάδες παιδικά βιβλία η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις.

Το κέντρο του κόσμου στον τομέα της ρομποτικής θα γίνει από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου η Αθήνα. 190 αποστολές μαθητών από κάθε γωνία του πλανήτη θα ταξιδέψουν στην χώρα φέρνοντας τις ιδέες τους, την δημιουργικότητά τους, την καινοτομία αλλά κυρίως το όραμά τους με καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για ένα βιώσιμο παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα.

Τρέχουν» οι αιτήσεις για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 35 ατόμων στον Δήμο Καλλιθέας. Υπενθυμίζεται πως το νέο προσωπικό θα εργαστεί για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Άθλησης του Δήμου, που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

«Ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτηρίζει η δημοτική Αρχή Κηφισιάς την κοινωνική ευθύνη, καθώς όπως σημειώνει, «αγωνίζεται καθημερινά για τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων της πόλης μας» και προσθέτει ότι «σε μια πρωτόγνωρη εποχή, η συνέργεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να επιφέρει οφέλη για την κοινωνία».