11 συχνά λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις αυγά

2017-11-22

Το αυγό είναι μια βασική πρώτη ύλη για πολλές κλασικές συνταγές, από την ομελέτα μέχρι το φαντασμαγορικό Baked Alaska. Επειδή η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, σου επισημαίνουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη κατά το μαγείρεμα τους, με την ελπίδα την επόμενη φορά που θα κάνεις τηγανητό αυγό να φτάσει κάτασπρο και λαμπερό στο πιάτο σου.

1ο λάθος: Σπας τα αυγά στα πλαινά του πιάτου

Σπάσε το αυγό σε επίπεδη επιφάνεια ή σε ένα μικρότερο μπολ, ώστε να εμποδίσεις τα τσόφλια να πέσουν στο μείγμα σου.

2ο λάθος: Ρίχνεις τα αυγά σε νερό που ήδη βράζει

Ξεκίνα το βράσιμο των αυγών σου σε κρύο νερό και μόλις έρθει σε βρασμό απομάκρυνε τα από τη φωτιά. Άσε τα αυγά μέσα στο καυτό νερό για 10 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μην παραμαγειρευτούν γιατί θα μυρίσουν.

3ο λάθος: Ξεφλουδίζεις τα αυγά όταν είναι ακόμα ζεστά

Ξεφλούδισε τα αυγά μόλις κρυώσουν τελείως, ώστε να είναι πιο εύκολο να αφαιρέσεις τα τσόφλια χωρίς να το "τραυματίσεις".

4ο λάθος: Ψήνεις την ομελέτα σε δυνατή φωτιά

Ψήσε την ομελέτα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας την με μαλακές κινήσεις, με ένα πιρούνι ή μια σπάτουλα για να μη στεγνώσει.

5ο λάθος: Χτυπάς υπερβολικά τα αυγά

Πρόσθεσε λίγο νερό στο μείγμα των χτυπημένων σου αυγών και η ομελέτα σου θα γίνει ανάλαφρη σαν πούπουλο.

6ο λάθος: Χρησιμοποιείς μπαγιάτικα αυγά

Αν θέλεις να κάνεις αυγά ποσέ καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ολόφρεσκα αυγά γιατί τα μπαγιάτικα διαλύονται πολύ πιο εύκολα μέσα στο νερό λόγω του αέρα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό τους.

7ο λάθος: Προσθέτεις αλάτι στο νερό που θα βράσεις ποσέ αυγό

Πρόσθεσε λίγο ξύδι στο νερό που θα κάνεις αυγά ποσέ και όχι αλάτι. Το νερό θα πρέπει να σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά και τα αυγά να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά. Αμέσως μετά τοποθέτησέ τα σε ένα μπολ με παγωμένο πάτο ώστε να σταματήσεις το βρασμό.

8ο λάθος: Τα αυγά ποσέ γίνονται μόνο μέσα σε νερό

Κάνε αυγό ποσέ μέσα σε κόκκινη σάλτσα κι όχι νερό. Κάλυψε τη βάση του τηγανιού με σάλτσα ντομάτας, πρόσθεσε το αυγό και καπάκωσε το σκεύος για να επιταχύνεις τη διαδικασία.

9ο λάθος: Δε χρησιμοποιείς αντικολλητικά σκεύη

Αν θες το αυγό σου να είναι άσπρο σε ολόκληρη την επιφάνεια του, μία είναι η λύση. Αντικολλητικά τηγάνια παρακαλώ!

10 λάθος: Ρίχνετε τα αρωματικά την λάθος στιγμή

Ρίξτε τα καρυκεύματα πριν το μαγείρεμα. Όταν φτιάχνετε ομελέτες, προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι καθώς χτυπάτε τα αυγά ώστε να είστε σίγουροι πως έχουν ομογενοποιηθεί ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα.

11ο λάθος: Πετάτε τα ασπράδια των αυγών

Αξιοποίησε τα ασπράδια των αυγών, αποθηκεύοντας τα μέσα σε αεροστεγές δοχεία στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξεις μαρέγκες ή και μακαρόν. Τα μπαγιάτικα ασπράδια είναι καταλληλότερα για αυτή τη δουλειά γιατί χτυπιούνται καλύτερα από τα φρέσκα.

Αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, ανακατεμένο με ρίζες φυτών, προσθήκη νερού και ψήσιμο ήταν η «συνταγή» για το αρχαιότερο ψωμί του κόσμου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.